Sex sjukdomar som påverkas av läskintaget

Dricker du lite mer läsk än du egentligen borde? Då bör du nog läsa vidare här.

31 maj 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Många kan inte föreställa sig något bättre än en iskall coca-cola direkt från kylskåpet. Men som de flesta redan vet, så är läsk långt ifrån bra för våra kroppar. 

Vi har sammanställt en lista med sex sjukdomar som det finns en ökad risk att drabbas av om man dricker för mycket läsk. 

Njursten

Om man dricker ca tre burkar coca-cola i veckan - det gäller också light-varianterna, så kommer man att ha 15% högre risk för att drabbas av njursten. Det beror i sin tur på fosforsyra i coca-cola gör att urinen förändras och därmed kan man drabbas lättare av njursten. 

Typ 2-diabetes

Enligt en studie så har personer som dricker 1–2 burkar sockerhaltiga drycker per dag hela 26% högre risk för att drabbas av typ 2-diabetes. 

Hjärt-kärlsjukdomar

En tjugo år lång studie med 40 000 män visade att de som i genomsnitt drack en burk sockerhaltig läskedryck per dag, hade hela 20% högre risk för att drabbas av hjärtinfarkt än de som sällan drack läsk. Samma procentsiffra gällde när det handlade om risken för att dö i sviterna av en hjärtinfarkt. 

Gikt

En 22 år lång studie med 80 000 kvinnor visade att de som drack en burk sockerhaltig läskedryck varje dag, hade 75% högre risk för att utveckla gikt. Samma tendens visade sig när man testade män. 

Fetma 

Det höga innehållet av socker i läsk är inte bra för vikten. En studie visar också att förekomsten av fetma högst sannolikt skulle kunna minska om sockerhaltiga läskedrycker inte var lika lättåtkomliga. 

Nedsatt matsmältning och sjukdomar i matsmältningssystemet 

Kolsyran, som finns i många läskedrycker, kan påverka magen och matsmältningssystemet negativt. Syra-bas-förhållandet i magen kan påverkas om man dricker mycket läsk eller dricker läsk på tom mage. I värsta fall kan detta skapa inflammation i matsmältningssystemet. 


Om du vill ha fler tips och knep till ett sundare liv så ska du börja prenumerera på tidningen. VARJE MÅNAD får du massor av trendrapporter, goda matrecept och de hetaste träningstipsen. Just nu får du 3 nummer av Aktiv Träning samt en löpartröja från Craft eller Kari Traa för bara 99:50 kr - exklusive porto och exp.avg. Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig