Sex bra skäl att fisa

Man kan räkna med många hälsovinster om man pruttar då och då varje dag.

26 september 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Att fisa är en helt naturlig kroppsfunktion som bl.a. hjälper matsmältningssystemet att fungera optimalt. När maten smälts så bildas olika gaser i magen – och dessa släpps ut bakvägen. Se varför det är så bra för hälsan att fisa!

Motverkar svullen mage. Om du känner dig upplåst efter en stor måltid, så kan det bero på att du behöver frige en rad olika gaser.

Visar om din kost är tillräckligt bra. Dina pruttar avspeglar din kost. Om du sällan brukar prutta så har du kanske behov av mer fibrer. En stark fislukt kan däremot ofta bero på att du ätit mycket rött kött.

Hälsosamt för tjocktarmen. Att hålla sig och inte släppa väder på ett tag kan på sikt ge stora problem för hälsan rent allmänt. Det är aldrig bra att gå och hålla sig så att avfallsämnena inte kan ta sig ut.

Säger en del om hälsan. Om du plötsligt börjar prutta mer än normalt, om du får ont när du pruttar eller att fisarna luktar pyton, så kan det indikera en rad olika sjukdomar – däribland laktosintolerans eller i värsta fall tjocktarmscancer.

Lukten är bra ... Ja, det är kanske ingen vidare lockande information. Men studier visar att små mängder av den gas som fisar består av, vätesulfid, faktiskt är bra för hälsan och immunsystemet.

Fisarna indikerar att du har friska magbakterier. Smala, friska människor pruttar generellt mer. Det beror på alla nyttiga fibrer och grönsaker leder till en ökad gasbildning i magen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket väder ogillar du mest att träna i?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: