© Colourbox

Så trollar du bort dålig andedräkt

Man räknar med att 20–25 procent av alla människor har problem med dålig andedräkt; det kan alltså räknas som en folksjukdom. Det är dock inte alla med besvär som vet om det själva.

7 juni 2010 av Claus Sonne

Det finns ett otal orsaker till att du kan få dålig andedräkt. I munnen finns det t.ex. ett nästan oförståeligt stort antal bakterier, och av de 92 kända typerna ger flera dålig andedräkt. Förutom det du äter och dricker så kan problemet också orsakas av sjukdomar, rökning och allmänt dålig munhygien – eller en kombination av de olika faktorerna. En del födoämnen är värre än andra och lider du av detta besvär bör du minska intaget av vitlök, lök, rödvin och annan alkohol eftersom alkohol torkar ut munhålan.

Här är våra bästa tips. UNDVIK RÖKNING OCH SNUS Rökning ökar risken för att utveckla tandköttsbesvär, vilket i sin tur ökar risken för att få dålig andedräkt. Dessutom torkar rökning ut munnen och minskar det saliv som behövs för att motverka den dåliga lukten som bildas när du andas.

ÄT NYTTIGT Undvik födoämnen som kan medföra dålig andedräkt, t.ex. mjölkprodukter, kött och fisk. När proteinerna i maten bryts ner av bakterier i munnen frigörs svavelföreningar som luktar illa. Även söta drycker kan försämra andedräkten eftersom de ökar tillväxten av plack.

ANVÄND KRYDDOR Det finns flera kryddor på kryddhyllan som kan hjälpa dig mot dålig andedräkt. Det gäller t.ex. persilja, färsk koriander och dragon, som alla är bra att äta. Du kan också med fördel tugga på kaffebönor, dillblad, nejlikerot, ingefära och kummin. Du kan också skölja runt kardemumma i munnen eftersom det bidrar till att dödar bakterierna.

BORSTA TÄNDERNA Borsta tänderna efter varje måltid. Har du inte möjlighet till det kan du skölja munnen med vatten eller tugga sockerfritt tuggummi, helst med fluor. Använd tandtråd eller tandsticka varje dag och rengör tungan med t.ex. en tungskrapa för att få bort de bakterier som kan samlas och ge upphov till dålig andedräkt. Besök också tandläkaren och tandhygienisten med jämna mellanrum.

GÅ TILL LÄKAREN Det finns en rad olika sjukdomar och läkemedel som kan orsaka dålig andedräkt. Den vanligaste orsaken är inflammation i halsmandlarna, ett tillstånd som kan bli kroniskt och som kan innebära att mandlarna måste tas bort. På sjukdomslistan finns också kroniska infektioner i bihålorna (särskilt i käkbenets bihålor) och näsan samt polyper, njurbesvär, diabetes, cancer och sjukdomar i luftvägarna (struphuvud, luftrör och lungor) och mag-tarmkanalen. De olika sjukdomarna luktar olika: en diabetikers andedräkt kan t.ex. lukta frukt (ketoner), medan en person med besvär i njurarna kan ha en andedräkt som luktar urin. Kontakta därför en läkare om du har problem med dålig andedräkt och inte hittar någon direkt orsak.

HÅLL VIKTEN Ju mera övervikt, desto sämre andedräkt. Det har en grupp israeliska forskare kommit fram till. Forskarna har dock inte hittat svaret på varför det är så. En kvalificerad gissning är dock att överviktiga personer ofta får besvär med torr mun, vilket ger dålig andedräkt.

FUKTA MUNNEN Vätska i munnen förebygger dålig andedräkt utan att munvattnet för den skull behöver rinna över. Vätskan består nämligen av spott som innehåller döda celler från tungan, gommen och insidan av kinderna, som håller på att ruttna och därför också stinker. Torr mun orsakas oftast av rökning, men även en del mediciner och övervikt kan ligga bakom. Munnen är ofta också torr när du vaknar efter att ha sovit med öppen mun. Den så kallade morgonandedräkten beror på att de döda cellerna inte har sköljts bort på några timmar. Se därför till att skölja munnen.

HÅLL MUNNEN FRÄSCH Der finns flera olika munsköljvätskor som skyddar mot dålig andedräkt. För de flesta människor hjälper dock bara produkterna till med att maskera problemet och inte ta bort det, vilket gäller även för tuggummi och tabletter. Det skall påpekas att tuggummi och tabletter stimulerar produktionen av saliv, vilket hjälper till att ta bort döda celler. Zink, som bland annat finns i tablettform, har visat sig vara särskilt effektivt och du kan också skölja munnen med teatree-olja blandat med vatten. Oljan är starkt bakteriedödande och smakar illa, men den kan döda Solobacterium moorei-bakterien, som orsakar dålig andedräkt. Vissa munsköljvätskor bör du bara använda under korta perioder och med längre mellanrum, då de missfärgar tänderna och dessutom kan påverka smaksinnet vid längre användning.

TESTA TRIKLOSAN Triklosan är ett ämne som finns i flera tandkrämer. Amerikansk forskning har visat att ämnet dödar munbakterier som ger dålig andedräkt. Samtidigt är triklosan nära släkt med de giftiga dioxinerna och EU har klassat ämnet som miljö- och hälsoskadligt. Ämnet kan göra bakterier resistenta mot antibiotika. Tandläkarförbundet rekommenderar ej att ämnet används, eftersom man inte vet om triklosan är hälsofarligt. Ämnet är dock effektivt.

DRICK TE Amerikansk forskning har också visat att både grönt och svart te förebygger dålig andedräkt. Det är teernas innehåll av polyfenoler som är orsaken, eftersom de tar död på de bakterier som utlöser dålig andedräkt. Som bonus visar forskningen också att polyfenolerna förstärker den effekt som tandkräm och munskölj har mot dålig andedräkt.

DRICK MINDRE ALKOHOL Alkohol kan också vara en av orsakerna till dålig andedräkt. Det beror på att alkohol torkar ut munnen. Därmed bildas flera luktframkallande ämnen i munnen som kan orsaka problem med andedräkten.

Slicka på handen

Det enklaste sättet att ta reda på om din andedräkt är fräsch eller inte, är att andas på en person som kan ge dig svar direkt. Om du inte vill riskera att din kompis ska känna om du osar skunk, så finns det ett bra alternativ: slicka istället på handleden och låt det torka i 10 sekunder innan du luktar. Doften på handleden avslöjar direkt vad det är för lukt som kommer ut ur din mun.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: