Vi drabbas oftast av jetlag när vi reser österut. 

Så slipper du jetlag på resan

Med de här knepen slipper du känna dig som en zombie på resan.

4 juni 2019 av Jesper U. Larsen

Jetlag kan ge en dålig start på resan, men det finns en hel del du kan göra själv kan för att undvika utmattning, sömnproblem, magbesvär och andra irriterande symptom. 

Här är sju enkla och effektiva tips till hur du slipper jetlag på resan:  

  1. Förbered dig de sista dagarna inför avresan genom att gradvis anpassa dina mat- och sängtider, så att de närmar sig den nya tidszonen. Ska du resa österut så bör du vänja dig vid att gå till sängs lite tidigare och vakna lite tidigare – och senare om resan går västerut.

  2. Ställ klockan så att den stämmer med tiden på resmålet redan när du sätter dig på flyget. Då förbereder du dig mentalt och kan anpassa din sömn på flyget.

  3. Drick rikligt med vätska på flyget, men undvik alkohol och koffeindrycker. Bägge kan förvärra symptomen på jetlag genom att göra dig dehydrerad och förstöra din sömn.

  4. Rör på dig på flyget. Håll igång ditt blodflöde genom att resa på dig minst en gång i timmen.

  5. Landar du tidigt på dagen kan en powernap på 30–60 minuter vara bra, men landar du efter lunch så bör du försöka hålla dig vaken resten av dagen.

  6. Dagsljus är viktigt när din biologiska klocka ska ställas in. Om det är dag när du landar så bör du uppehålla dig så mycket som möjligt utomhus i dagsljus.

  7. Motion motverkar jetlag. Det kan vara bra att träna vid samma tidpunkt på dagen som du gör hemma – men acceptera att du kanske inte kan träna lika hårt som vanligt om du känner dig trött och seg efter resan.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många dagar i veckan äter du hemlagat till middag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig