trötta människor på hotellrummet

Vi drabbas oftast av jetlag när vi reser österut. 

Så slipper du jetlag på resan

Med de här knepen slipper du känna dig som en zombie på resan.

4 juli 2022 av Jesper U. Larsen

Jetlag kan ge en dålig start på resan, men det finns en hel del du kan göra själv kan för att undvika utmattning, sömnproblem, magbesvär och andra irriterande symptom. 

Här är sju enkla och effektiva tips till hur du slipper jetlag på resan:  

  • Ställ klockan så att den stämmer med tiden på resmålet redan när du sätter dig på flyget. Då förbereder du dig mentalt och kan anpassa din sömn på flyget.
 8 klockor med olika tidszoner
Ställ klockan framåt eller bakåt redan innan flygplanet lyfter.


  • Förbered dig de sista dagarna inför avresan genom att gradvis anpassa dina mat- och sängtider, så att de närmar sig den nya tidszonen. Ska du resa österut så bör du vänja dig vid att gå till sängs lite tidigare och vakna lite tidigare – och senare om resan går västerut.

  • Drick rikligt med vätska på flyget, men undvik alkohol och koffeindrycker. Bägge kan förvärra symptomen på jetlag genom att göra dig dehydrerad och förstöra din sömn.
 kvinnor på flygplan dricker vatten
Kom ihåg att hålla dig hydrerad.

  • Landar du tidigt på dagen kan en powernap på 30–60 minuter vara bra, men landar du efter lunch så bör du försöka hålla dig vaken resten av dagen.

  • Dagsljus är viktigt när din biologiska klocka ska ställas in. Om det är dag när du landar så bör du uppehålla dig så mycket som möjligt utomhus i dagsljus.
 liten flicka med solglasögon tittar på solen
Få mycket dagsljus för att justera din interna klocka.


  • Rör på dig på flyget. Håll igång ditt blodflöde genom att resa på dig minst en gång i timmen.

  • Motion motverkar jetlag. Det kan vara bra att träna vid samma tidpunkt på dagen som du gör hemma – men acceptera att du kanske inte kan träna lika hårt som vanligt om du känner dig trött och seg efter resan.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: