Tandpleje, tandbørste, tandpasta, tyggegummi, tandtråd, tandstikker, indenfor, total

Så ser den perfekta tandvården ut

Här får du sex praktiska tips hur du ska behålla en bra munhygien.

20 maj 2010 av Claus Sonne

Ett besök hos tandläkaren och tandhygienisten kan vara både obehagligt och dyrt, men är oftast värt pengarna.

Tandläkarbesök

Regelbundna tandvårdsbesök behövs om man vill hålla både sig själv och tänderna friska. Tandvårdspersonalen undersöker, lagar, rengör och ger goda råd så att många problem kan undvikas. Men det krävs förstås att man bokar en tid - och att man ringer om det uppstår akuta problem.

Tandborstning

Borsta tänderna på morgonen och på kvällen. På morgonen sitter det plack på tänderna även om man har borstat tänderna kvällen före . Det är bakterierna i placket som gör att det blir hål i tänderna, och när man äter får bakterierna något att leva på. Borsta med små runda rörelser och undvik att borsta kraftigt från sida till sida, eftersom detta för tillbaka tandköttet och sliter på de blottade tandhalsarna.

Rengör tungan

Borsta också tungan. Där sitter det också bakterier och beläggningar, vilket kan ge dålig andedräkt.

Rengör tänderna

Använd tandtråd, tandstickor eller andra hjälpmedel ett par minuter varje dag. På så sätt får man bort de bakteriebeläggningar mellan tänderna som tandborsten missar.

Drick vatten

Det finns flera fördelar med att dricka vatten. Med åldern torkar munnen ut och den mår bra av att man tillför vätska. Väljer men vatten slipper man missfärgning av tänderna eller socker- och syraangrepp eftersom vattnet sköljer bort sockret och syran från tänderna om man druckit läsk innan.

Kalcium och D-vitamin

Tänderna behöver kalcium från kosten för att hålla sig starka. Kalcium får man bland annat via mjölkprodukter - två ostskivor och en halv liter mjölk per dag är tillräckligt. Det är emellertid också viktigt att man kommer ihåg D-vitamin, som hjälper kroppen att ta upp kalcium. D-vitamin bildas när solen lyser på huden, vilket dock sker mer sällan på vintern på våra breddgrader. Andra bra D-vitaminkällor är fet fisk, rom och äggula.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: