© istock

Så ofräscha är festivalarmbanden

Festivalarmbanden bjuder på mer än bara fina minnen. Mycket mer…

28 juli 2016 av Christian Thestrup

Frisk luft, glada människor och bra musik. Det är roligt att besöka festivaler, och kanske är det därför som många har svårt för att göra sig av med det sista, fysiska minnet från de glädjefyllda dagarna, nämligen armbandet. Men det borde de nog göra. Den engelska mikrobiologen Dr Allison Cottell från University of Surrey har testat två festivalarmband som har suttit på armen på en glad festivalgäst under två år, och undersökningarna visade att armbandet innehöll 20 gånger fler bakterier än man kan hitta på sina kläder efter en dag.

Bland de objudna gästerna fanns till exempel 9 000 enheter av bakterietypen micrococus och 2 000 stafylokockbakterier. Och även om det är bakterier som normalt finns på huden, så är det en mycket hög koncentration.

© Surrey university

”Stafylokockbakterier är ofta ofarliga, men om du får ett sår på huden under ditt armband, kan de orsaka bölder eller inflammationer i såret. Och om du får bakterierna i munnen kan de ge matförgiftning,” säger Dr Allison Cottell.

Så kanske är det bättre att titta på bilderna i mobilen när man vill minnas alla härliga festivalupplevelser. Det är åtminstone lite hälsosammare än ett slitet armband.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Följer du ett träningsprogram?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig