© iStockphoto

Så mycket behöver du i VERKLIGHETEN röra på dig varje dag

Ny forskning visar hur farligt det är att ha ett stillasittande jobb – och hur man kan göra något åt det.

29 juli 2016

Sitter du stilla mycket varje dag – till exempel bakom ett skrivbord? Då har vi en bra och en dålig nyhet till dig. Den dåliga är att det är extremt dåligt för hälsan och kan vara det som gör att många personer dör alldeles för tidigt. Men innan du blir på dåligt humör, fortsätter vi direkt med den bra nyheten som är att du själv kan göra något åt problemet.

Sedan länge har man vetat om att folk som sitter stilla mycket varje dag, har en ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt, diabetes eller cancer i tjocktarmen, blindtarmen eller ändtarmen, vilket många inte överlever. Det är alltså inte utan anledning som forskarna jämför stillasittande med rökning! Men nu visar en ny internationell undersökning som bygger på data från en miljon människor från USA, Europa och Australien, alltså att en timmes daglig motion är tillräckligt för att man ska slippa hamna i riskzonen och drabbas av förtida död.

Och när vi säger motion, så handlar det inte om att besöka gymmet eller träna inför ett maratonlopp varje dag. Det räcker bra om du tar trapporna i stället för hissen, går lite snabbare på stadens trottoarer eller ökar tempot en aning på cykeln, får att få bra effekt. Så länge du sätter extra fart på pulsen, så är det bra.

Det är för övrigt ingen tillfällighet att undersökningen blir offentliggjord nu – några få dagar före OS i Rio. De ansvariga för undersökningen hoppas nämligen att de olympiska spelen ska motivera folk att röra på sig lite mer därhemma. Vi håller tummarna för att det stämmer!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig