© Colourbox

Så hinner du med att träna

Se här hur du får tid till att träna under den hektiska julmånaden då det kan vara svårt att hålla fast vid sin vanliga träningsrytm, vilket i sämsta fall kan leda till att man lägger av med sitt aktiva liv. Omtanke, planering och överblick är nyckelord som gör det lättare att hålla igång träningen.

1 december 2019

Utnyttja restiden Om det går kan du utnyttja restiden till och från jobbet till att träna. Löp eller cykla gärna åt bägge hållen. Om du har långt till jobbet kan du kliva av bussen när du har en bit kvar och träna därifrån.

Sätt upp mål Det är bra om du har ett konkret mål att träna inför. Det kan t.ex. handla om att lägga in en återhämtningsperiod under december, att öka träningen under våren inför ett lopp eller att pröva andra träningsformer. Om du sätter upp ett mål har du en konkret plan att följa, vilket ökar motivationen.

Ta dig samman Är du löpare? Är du cyklist? Är du styrkelyftare? Är du en person som tränar – eller en som bara rör på dig sporadiskt? Det kan vara bra att du ställer dig dessa frågor ibland så att du kan få en bekräftelse på att du gör rätt! Du kan motivera dig till mycket, men ibland handlar det till stor del om vilja och prioritering om du ska lyckas träna i juletid.

Träna hemma Du behöver inte investera i en roddmaskin eller i ett gym att ha hemma. Det räcker långt med några enkla redskap – t.ex. ett par hantlar, en s.k. ab roller (tränar mage och rygg) eller ett TRX-set (ett gummiband med handtag som kan sättas fast i t.ex. en dörr). Fördelen är att det är praktiskt och tidseffektivt.

Träna på jobbet Utnyttja träningslokalen på arbetsplatsen, så att du kan träna direkt före eller efter jobbet. På så sätt kan träningspassen verkligen bli av istället för att du hamnar hemma i tevesoffan efter jobbet. Ju mer lättillgängligt det blir att träna, desto större chans blir det att träningen verkligen blir av.

Träna hårt när du tränar Om du har begränsat med tid att träna är det bra om du ökar intensiteten så att du utnyttjar tiden bättre. Det gäller oavsett om du löper, cyklar eller lyfter vikter. Genom att träna hårdare kompenserar du för att du tränar mer sällan.

Skaffa en kompis En kompis kan göra julträningen besvärligare eftersom det är två eller fler kalendrar som ska synkroniseras. Men om ni lyckas komma överens om en gemensam träningstid så är utsikterna betydligt bättre till att träningen verkligen ska bli av. En gemensam träningstid varje vecka gör att det blir svårare att ställa in ett träningspass.

Pröva något nytt Utnyttja vintern till att pröva t.ex. crossfit, crossträning, motionsboxning eller något annat gruppträningspass på gymmet. Det kan vara bra för motivationen om du byter ut dina ensamma träningspass mot en mer social träningsform – med en inspirerande instruktör.

Gör det som är roligt Ta reda på vad du tycker är roligt. På så sätt blir det lusten som driver dig – träningen ska inte kännas som ett måste. Under den hektiska julmånaden kommer träningsglädjen också att bidra till en andningspaus från alla ”måsten”.

Bryt rutinen Håll motivationen uppe genom att bryta alla tråkiga rutiner. Något så enkelt som att löpa eller cykla en fast träningsrunda åt motsatt håll kan räcka för att öka träningslusten. Förnya dina styrkepass genom att byta övningar regelbundet.

Skriv ned Gör klart med din partner och övriga familjen om vad som gäller. Skriv in varandras önskemål i kalendern. På så sätt ger ni varandra träningsfrihet och ingår konkreta avtal.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: