© MilicaStankovic

Så får du tid att träna

Här är några bra råd som hjälper dig att hinna med en löprunda under en stressig vardag.

20 juni 2011

Även om du rent spontant tänker att dygnet har för få timmar för att du ska hinna med att träna, så finns det massor av tid över. Det handlar bland annat om att utnyttja möjligheterna när de väl uppstår.

Upprätta en plan

Det låter kanske lite väl simpelt men det brukar oftast fungera. Om du t.ex. skriver ned dina träningstider i din kalender, så är det faktiskt betydligt större chans att träningen verkligen blir av på den inplanerade tiden. Det betyder mycket rent mentalt att du redan har beslutat dig för att träna.

Träna på morgonen

En av svårigheterna med att hinna träna är att du också ska hinna med familj och jobb. Men stiger du upp tidigt på morgonen och tränar medan resten av familjen sover, så är problemet löst. Många som provar på morgonträning fortsätter också med det eftersom de märker hur tidseffektivt det är och hur mycket piggare de blir under resten av dagen. Lägg fram träningskläderna kvällen före så att du är redo inför morgonen.

Storhandla

Det tar tid att handla mat, tid som kunde vara fritid. Passa därför på att storhandla så att du har mat för en hel vecka. Basvaror som socker, salt, ketchup och toalettpapper kan du köpa in i extra stora mängder. Då behöver du inte gå till snabbköpet och komplettera med småsaker varje dag.

Laga extra mycket mat

Du kan spara tid på matlagningen genom att laga mat som räcker till två middagar i rad – t.ex. med två olika slags tillbehör _– eller som kan frysas ned och sedan värmas i ugnen. På så sätt får du tid över till att träna.

Träna på hemvägen

Du kan utnyttja restiden till och från jobbet till att träna. På så sätt är det lättare att behålla motivationen eftersom du inte behöver pussla in träningen på kvällen när du kommer hem. Det gör också att träningen blir mer regelbunden. Har du långt till jobbet så är det inget hinder. Du kan t.ex. ta bussen en bit av vägen, kliva av och löpa eller cykla de sista kilometerna. I en storstad kan man faktiskt spara tid genom att cykla eller springa istället för att ta bilen eller åka kollektivt.

Ta med ungarna

Passa på att kombinera din egen träning med barnens fritidsaktiviteter. Om barnen går på gymnastik kan du ta en löprunda under tiden. Sedan kan ni följas åt hem. Du kan också ta med barnen när du ska löpa. De kan cykla vid din sida eller sitta i en babyjogger som du skjuter framför dig när du löper.

Dela på hemarbetet

Tvätt, disk, dammsugning och andra sysslor i hemmet är något som alla måste utföra ibland. Om du t.ex. samlar ihop alla sysslor till någon enstaka dag, så får du också några ”lediga” dagar som du kan ägna dig åt att träna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: