Mand smiler, pæne tænder, indenfor, close up
© Colourbox

Så bevarar du ditt friska leende

Vi är allmänt dåliga på att sköta våra tänder trots att de är så viktiga att hålla friska.

20 maj 2010 av Claus Sonne

Rödvin, kaffe, rökning och syraangrepp sätter dock spår i tänderna redan från 30-årsåldern. Det kan leda till stora problem, inte bara för tänderna utan för vårt allmänna hälsotillstånd. I värsta fall kan det medföra blodproppar. Detta är emellertid lätt att undvika med rätt vanor. Ett brett, friskt stomatolleende kommer inte av sig själv. Det behövs en daglig omgång med tandborsten och tandtråden för att få till det. Däremot kommer här goda nyheter för den som är orolig att tänderna ska ramla ut av sig själva när vi åldras att: så är inte fallet.

Problem med både tänderna och hälsan

Det finns ingen naturlag som säger att vi tappar tänderna med stigande ålder eller att de nödvändigtvis blir fulare med tiden. Tänderna är fantastiska instrument som kan tugga och bita – även i hög ålder. För så länge man vårdar tänderna och tandköttet behöver man inte få några problem. Dessvärre är vår tandhygien ofta inte så bra som den borde vara - och män sköter sin tandhygien sämre än kvinnor. Därför har män också mer problem med både tänderna och med hälsan. På senare år har forskarna upptäckt ett samband mellan dålig munhygien och allvarliga sjukdomar; t.ex. blodproppar, inflammation i hjärtklaffarna och typ 2-diabetes.

Bakterier tränger in i blodbanan

Det beror på att det finns omkring 800 oli ka bakterier i munnen. I grunden är munbakterier vänligt sinnade och bidrar till att munnen och tänderna håller sig friska – med stor hjälp av immunförsvaret – men det finns undantag. Värst är de bakterier som orsakar tandköttsinflammation, vilket i sin tur kan leda till parodontit. Problemet med bakterier är att de mycket lätt kan hamna i blodbanan, eftersom inflammationen försvagar tandköttet och gör att det lätt kan börja blöda. Och blodet är knappast en miljö som man vill ha levande, fientliga bakterier i. Tar de sig in i blodbanan är det inte bara tänderna de kan ge sig på, de bidrar också till att risken för hjärt-kärlsjukdomar och andra åkommor ökar.

Dåliga tänder kan ge blodproppar

Forskning från University at Buffalo i USA visar att risken för att få en blodpropp i hjärtat ökar med 24 procent om man drabbas av en allvarlig form av parodontit jämfört med om man drabbas av en lindrigare form. Förutom att risken för att få hjärtinfarkt ökar, så ökar också risken för hjärnblödning om man får parodontit. Forskarna anser att bakterier från tandköttet kan lösa upp de fettavlagringar som finns i blodkärlen och transportera vidare mindre fettpartiklar till trängre blodkärl där fettet kan fastna och blockera blodflödet. Även det så kallade C-reaktiva proteinet, som bland annat bidrar till att blodkärlen täpps till med avlagringar, har ett finger med i spelet. Men innan man blir alldeles tokig av att läsa om alla allvarliga konsekvenser av dessa tandsjukdomar, så bör man stanna upp ett tag och tänka efter.

Besöka tandläkaren med jämna mellanrum

För även om listan på följdsjukdomar är både lång och skrämmande, så handlar det alltså om problem som kan förebyggas. För det första förbättras möjligheterna att man slipper råka ut för tandköttsinflammation och parodontit om man kommer ihåg att borsta tänderna och sköter munhygienen – och även kommer ihåg att besöka tandläkaren med jämna mellanrum. För det andra så handlar det om sjukdomar som tandläkaren faktiskt kan göra något åt – inte minst om man själv bjuder till. Då är vi tillbaka till tandborsten, tandkrämen och tandtråden samt de klassiska råden om att minska ned på socker och syrliga produkter. Är man rökare finns det självklart också mycket att vinna på att lägga cigaretterna på hyllan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: