Prylar för vuxna

Här är din verktygslåda för tänderna. Tandborste Välj helst en mjuk tandborste. En hård tandborste kan nämligen skada tandköttet om man borstar för hårt. Tandkräm Välj en tandkräm med fluor som skyddar tändernas emalj och förebygger hål. Undvik att skölja munnen när du är klar. Det förlänger nämligen det skydd som fluoren ger. Tandtråd Använd den platta varianten med lite vax eller en vanlig tråd, beroende på hur trångt det är mellan tänderna. Gör det ont i fingrarna kan du i stället använda tandtråd som är färst på ett plastskaft.

20 maj 2010

Här är din verktygslåda för tänderna.

Tandborste

Välj helst en mjuk tandborste. En hård tandborste kan nämligen skada tandköttet om man borstar för hårt.

Tandkräm

Välj en tandkräm med fluor som skyddar tändernas emalj och förebygger hål. Undvik att skölja munnen när du är klar. Det förlänger nämligen det skydd som fluoren ger.

Tandtråd

Använd den platta varianten med lite vax eller en vanlig tråd, beroende på hur trångt det är mellan tänderna. Gör det ont i fingrarna kan du i stället använda tandtråd som är färst på ett plastskaft.

Tandstickor

Ett bra komplement om det finns gott om utrymme mellan tänderna. Använd helst de trekantiga tandstickorna av trä eller plast som följer tandköttet bättre.

Tuggummi

Muntorrhet, också kallat xerostomi, drabbar ungefär var tionde person. Det kan leda till problem eftersom saliven innehåller ämnen som tar död på oönskade och farliga bakterier. Lösningen kan vara vatten, sockerfritt tuggummi, sugtabletter, spray, gelé eller tuggummi med fluor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: