Öka din förbränning med NEAT

Genom att öka din NEAT kan du sätta fart på din förbränning under dagen. Här får du veta mer om begreppet och hur du kan använda dig av det.

4 juni 2018 av Dina Christiansen

För många består vardagen av långa hektiska dagar i en kontorsstol, och det kan därför vara svårt att hinna med att motionera och röra på sig. Det är dock möjligt att få in mer rörelser med några enkla vanor i vardagen. 

NEAT står för Non Exercise Activity Thermogenesis och är en benämning för alla de spontana rörelser som du gör under en dag. Det är alltså den energi du lägger ned på allt annat än att sova, äta och träna.

Vi har sammanställt åtta bra tips som hjälper dig att öka din NEAT både hemma och på arbetsplatsen. Det betyder mer än du tror. 

På arbetsplatsen:

1. Välj toaletten och kaffemaskinen som ligger längst bort så att du tvingas ta några extra steg.

2. Var aktiv minst fem minuter varje timme genom att gå upp och ned i trapporna, gör några enkla övningar eller ta en kort promenad utomhus.

3. Lägg in olika tävlingar med arbetskompisarna. En stegräkningstävling är ett bra exempel.

4. Använd ett höj- och sänkbart bord om det finns ett sådant och växla mellan att  sitta och att stå.

På fritiden

1. Välj cykeln istället för bilen eller allmänna färdmedel. Det passar särskilt bra när vädret är fint.

2. Bjud ut vänner eller väninnor på en gående kaffedate i stället för att ni möts på café eller restaurang.

3. Ta alltid trapporna istället för hissen.

4. Städa oftare. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett enkelt och tryggt sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: