Kvinna utövar heavy metal-yoga
© Anders Ahlgren

Ny trend: Heavy metal-yoga

I New York kan heavy metalfans utöva poweryoga, där headbanging, primalvrål och whiskyshots är en fast del av repertoaren. Läs mer om den udda trenden här.

12 april 2017 av Redaktionen

Deltagarna samlas, yogamattor rullas ut och ljuset dämpas. Sedan brakar heavy metal-musiken lös.

– Det finns två flaskor whisky här om någon behöver en shot! Let the dark side rule, skriker instruktör Saskia Thode med djup, gurglande röst.

Yoga är inne just nu, och träningsformen finns i alla möjliga kreativa tolkningar. Inte minst i de trendiga kvarteren i New York, där yoga – och i det här fallet poweryoga – är en vanlig aktivitet för att varva ner i en hektisk vardag. Men tyskfödda Saskia Thode har tagit träningen ett steg längre. Under de senaste åren har hon arrangerat så kallade Metal Yoga-klasser.

I början av yogapasset känns det som om man står längst framme vid scenen under en heavy metal-konsert med hoppande, headbangande och knytnävssvingande fans. Och det svettiga träningspasset fortsätter i samma metal-stil i en och en halv timme.

Saskia Thode menar att death metal och yoga bl.a. har andlighet och tron på naturen gemensamt.

– Det kan vara mycket befriande att lyssna på hårdrock. Det rensar huvudet, säger hon. 

Flera häftiga yogavarianter

Ölyoga

Vill du komma i form, men är lite svag för öl? Då kan ölyoga vara något för dig. Öl och yoga ska nämligen förena det för många bästa av två världar. Konceptet med ölyoga finns bland annat i Berlin och Australien. 

Nakenyoga

När det handlar om udda yoga-avarter som kan få en att lämna komfortzonen, så är det svårt att inte nämna nakenyoga. Bold & Naked Yoga Studio i New York betonar att det inte finns något sexuellt i undervisningen. 

Skrattyoga

Bisarrt, men inte desto mindre populärt i USA (självklart). Enligt laughteryoga.org ska skrattyogapassen locka fram barnet i deltagarna. Allt från klappövningar till skrik och pantomimrörelser ingår i träningspassen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig