Ny metall ökar fettförbränningen

Järn är som bekant viktigt i kosten. Det gäller även zink och magnesium. Nu har dock forskarna hittat en ny metall som bl.a. ökar fettförbränningen.

13 juni 2016 av Lasse Lyhne

Den används som strömförande metall i ledningar, i rörsystem och som handtag på fina, gamla byggnader, men koppar – för det är det vi pratar om – kan också ha stor betydelse för din hälsa och för din förmåga att förbränna fett.

Det visar en ny studie från UC Berkley. Där upptäckte forskarna att möss med ett högt innehåll av koppar i kroppen hade mindre fett och en bättre fettförbränning än mus som hade mindre koppar i sig.

Smala kossor

Studien bekräftar tidigare undersökningar som har visat att kött från boskap som har fått koppar i kosten är mindre feta. Men det är första gången som det har undersökts i laboratoriemiljö.

Forskarna är övertygade om att koppar även spelar en roll för människans förmåga att förbränna fett. Nästa steg blir nu att undersöka om det finns ett samband mellan övervikt och för lite koppar i kroppen. Till exempel får bara 25 procent av amerikanerna i sig tillräckligt med koppar via kosten.

Nötter och skaldjur

Förutom fettförbränningen har koppar också betydelse för bildandet av röda blodkroppar, bindväv och immunsystem.

Koppar finns bl.a. i skaldjur, svampar, frön och nötter samt i spenat och annat grönt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: