Ny forskning: Mobilen förstör dina spermier

Om du förvarar mobilen i fickan så tar sina spermier allvarlig skada. Det gäller även om mobilen ligger på ditt nattduksbord.

24 februari 2016 av Lasse Lyhne

Går du omkring med mobilen i byxfickan, så bör du se till att ta upp den meddetsamma. Åtminstone om du är man och vill skaffa barn. En ny studie publicerad i tidsskriften Journal of Reproductive Medicine visar ett starkt samband mellan att ha mobilen nära testiklarna och försämrad spermiekvalitet. I studien hade 47 procent av de män som svarade att de oftast bar mobilen i byxfickan, försämrad spermiekvalitet, medan samma sak endast gällde för 11 procent av befolkningen generellt.

Men det räcker faktiskt inte bara med att ta upp mobilen ur fickan för att undvika problemet. I studien upptäckte forskarna också att de som hade mobilen på laddning nära sängen på natten hade mindre aktiva spermier än de som inte hade det.

Det har länge diskuterats varför den moderna mannen har sämre spermiekvalitet, och den här studien tyder på att användandet av mobilen kan ha en viktig roll i sammanhanget.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig