Nu är det avgjort: ekologiskt är KLART bäst för hälsan

Det låter nästan för bra för att vara sant, men ekologiska matvaror innehåller massor av bra fetter och nyttiga vitaminer.

17 februari 2016 av Anders Ejbye-Ernst

Glöm kött och mjölk som produceras genom konventionella lantbruk. En ny, omfattande forskningsstudie visar att ekologiska produkter är klart mer näringsrik än mat som produceras på traditionellt sätt.

Exempelvis så innehåller ekologiskt kött och ekomjölk 50% mer omega-3 fettsyror än motsvarande som kommer från konventionellt lantbruk.

Mer näringsämnen i ekologiskt

Detta är intressant eftersom t.ex. de flesta svenskar får i sig för lite hälsofrämjande omega-3 fettsyror via kosten. Det hävdar Chris Seal, professor vid Newcastle University, som är en av forskarna bakom studien: – Omega-3 fettsyror är viktiga eftersom de antas kunna skydda mot hjärt-kärlsjukdomar, förbättra den neurologiska utvecklingen och stärka immunförsvaret. Västeuropeisk kost kännetecknas av att den har ett för lågt innehåll av dessa fettsyror och de europeiska livsmedelsmyndighetera rekommenderar en fördubbling av vårt intag. Men det är svårt att få i sig tillräckligt via vår dagliga kost. Våra studier visar att man genom att byta till ekologiskt kan öka intaget av dessa viktiga näringsämnen, säger Chris Seal.

Forskarna upptäckte också att ekologiska kött- och mjölkprodukter innehåller mer fettlösliga vitaminer och antioxidanter som förbättrar hälsan och stärker kroppen. Som en bonus är det inte bara kroppen som mår bra om man äter ekologiskt – det gör djuren och miljön också.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: