irritabel tjocktarm

Irritabel tjocktarm tros vara ett problem för hela 15% av befolkningen. 

Nio tips till dig som lider av irritabel tjocktarm

Irritabel tjocktarm medför bland annat magsmärtor och starkt obehag, och man tror att ända upp till 15% av befolkningen lider av irritabel tjocktarm periodvis. Som tur är finns det några enkla tips som kan göra att du slipper några av de obehagliga symptomen.

9 mars 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Irritabel tjocktarm är en kronisk sjukdom som visar sig i form av en störning av funktionen i tarmen. Irritationen kan uppstå på andra ställen än bara i tjocktarmen, och därför heter sjukdomen officiellt irritabel tarm. 

Man uppskattar att cirka en sjättedel av befolkningen periodvis lider av irritabel tjocktarm. Sjukdomen visar sig bland annat i form av magsmärtor, uppblåst mage, problem med avföring exempelvis vid diarré eller förstoppning, samt gaser i magen. 

Der findes heldigvis en række ting, du kan gøre, der kan lette de ubehagelige symptomer ved irritabel tyktarm. 

Tugga noga 

Tugga maten noga, så att den lättare passerar genom matsmältningssystemet. 

Välj rätt fibrer 

De fibrer som kommer från havre blir upplösta när de kommer i kontakt med vätska. Därmed bildas en geléliknande massa som gör att tempot för matsmältningen sjunker. Veteprodukter har däremot en mer laxerande effekt. Med den informationen kan du välja de fibrer du behöver efter de symptom som du upplever. 

Undvik stress

Ta tid på dig och promenera, läs en bok, skriv ned dina tankar eller liknande. Stress kan förvärra symptomen på irritabel tjocktarm för många. 

Dra ned på alkoholen 

Många upplever att deras symptom på irritabel tjocktarm blir värre av en minimal mängd med alkohol. 

Motionera

Få igång kroppen med regelbunden motion och bra vanor. Ta trappan, ta en långpromenad, men undvik att stressa din kropp genom att överdriva din träning. 

Välj rätt frukt

Om du vill slippa gaser i magen, så bör du undvika att äta för mycket äpplen, plommon och körsbär. Istället bör du välja kiwi, rabarber, bananer, bär och passionsfrukt. 

Välj rätt grönsaker

Detsamma gäller för grönsaker. Försök att undvika kål, majs, tomater, aubergine, potatis och paprika. 

Var uppmärksam på andra mediciner 

Flera olika typer av värktabletter kan påverka matsmältningen. Kodein kan ge förstoppning, medan Ibuprofen kan irritera dina tarmar. 

Gå till läkare 

Om du lider av återkommande magsmärtor, uppblåst mage, gaser i magen och/eller problem med din avföring, så bör du gå till en läkare. Då kan ni tillsammans komma fram till vad som orsakar dina symptom och påbörja rätt behandling. 


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig