© Colourbox

Låt skägget växa och stärk din hälsa

Studier visar att något så enkelt som ett skägg kan göra att man slipper irriterande sjukdomar och besvär. Se här varför det är bra att låta skägget växa.

5 februari 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Studier visar att skägget gör mer än bara bidrar till ett maskulint utseende, det finns också en hel del hälsomässiga fördelar med att odla skägg.

Färre allergiska besvär Lider du av allergi från antingen pollen eller damm, så kan ett skägg hjälpa dig. Vi är alla födda med näshår som ska skydda näsan från damm och pollen, och skägget blir ett extra hinder för dessa allergener.

Mindre risk för utslag Rakning är inte bra för huden och den kan därför lätt bli irriterad. Genom att låta skägget växa kan man därför undvika utslag.

Bromsar hudens åldrande Det säger nästan sig självt, men skägget skyddar bra mot solens farliga strålning. Det kommer på längre sikt kunna ge färre rynkor än annars. Dessutom kommer skägget, som tidigare nämnts, minska risken för utslag, vilket annars kan leda till att huden åldras i förtid.

Förebygger hosta Ett tjockt skägg som går ned en bit över halsen kommer att isolera bra. Därmed kan man förebygga förkylningar och hosta som orsakas av att man fryser om halsen.

Kan ge bättre munhygien Ett helskägg eller en mustasch kan hålla en hel del luftburna bakterier borta från munnen. Därmed minskar risken för sjukdomar i munnen. Man måste dock fortsätta att borsta tänderna noga om man ska behålla en bra munhygien.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig