Jag vill träna mer varierat

Gör så härEn alltför ensidig träningsform sliter hårt på kroppen och ökar risken för skador. Om det främst är löpning du brukar ägna dig åt är det bra att variera med t.ex. styrketräning för att belastningen på kroppen ska bli allsidigare.

Gör så här En alltför ensidig träningsform sliter hårt på kroppen och ökar risken för skador. Om det främst är löpning du brukar ägna dig åt är det bra att variera med t.ex. styrketräning för att belastningen på kroppen ska bli allsidigare.

Om du enbart cyklar eller tränar spinning är det bra att välja en motionsform som t.ex. hopprep, badminton eller styrketräning. Om du däremot är nöjd med den motionsform du ägnar dig åt idag, kan du i stället lägga in mer variation i ditt nuvarande träningsupplägg. Variera t.ex. genom att cykla i backar och i flack terräng genom att löpa på vägen och i skogen eller genom att simma ute eller inne.

Du kan också ändra dina nuvarande rutiner till ett veckoprogram, där du växelvis tränar intervaller, teknik, styrka och uthållighet. Oavsett vad du väljer bör du skriva ned tre alternativ på ett papper som du kan tänka dig att göra, och ha som mål att klara av, under 2011.

Tips Kör inte bara på med gamla vanor. Passa på att lära dig helt nya idrottsgrenar som är annorlunda än din nuvarande. Det kommer att förändra dina ingrodda träningsvanor till något positivt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: