© iStockphoto

D-vitamin har flera bra hälsoeffekter!

D-vitamin, som vi bl.a. får i oss från solen, stärker vår hälsa på flera sätt. Se här varför du bör fylla på med D-vitamin inför vintern.

18 december 2018

Forskarna presenterar den ena studien efter den andra som visar att D-vitamin ser ut att kunna förebygga en lång rad sjukdomar. Vitaminet bidrar också till att stärka skelettet och musklerna.

D-VITAMIN STÄRKER IMMUNFÖRSVARET

Inför influensasäsongen är det bra att ha försett kroppen med extra mycket D-vitamin. Annars blir det svårare för immunförsvaret att stå emot alla virus. Immunförsvaret behöver nämligen D-vitamin för att kunna fungera optimalt. Forskning har visat att så kallade mördar-T-celler, som immunförsvaret behöver för att bekämpa bakterier och virus, inte fungerar utan D-vitamin.

D-VITAMIN STÄRKER SKELETT OCH MUSKLER

D-vitamin är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp kalcium ur kosten – och kalcium behöver vi för att skelettet ska vara friskt och starkt. Det är bevisat att tillräckligt höga nivåer av D-vitamin förebygger benskörhet. Och om du upplever att du inte blir starkare trots att du tränar hårt på gym, så kan det bero på att du får i dig för lite D-vitamin. Forskning har nämligen visat att det finns ett direkt samband mellan blodets innehåll av D-vitamin och muskelstyrka.

D-VITAMIN SÄTTER FART PÅ SPERMIERNA

D-vitamin gör att spermierna blir rörligare och simmar snabbare. Därmed verkar vitaminet kunna påverka mannens fertilitet. Det visar bl.a. en doktorsavhandling från Köpenhamns universitet.

D-VITAMIN HÅLLER HJÄRNAN SKÄRPT

Om du ska hålla hjärnan i god form även när du kommer upp i åren, så kan D-vitamin vara en av nycklarna. Forskare vid University of Manchester upptäckte i en studie med 3 000 europeiska män i åldern 40–79 att män med höga D-vitaminnivåer klarade sig bättre i minnestester och andra mentala prov. Om D-vitamin kan förebygga demens och hur vitaminet exakt påverkar vår mentala förmåga har forskarna dock inte bevisat ännu.

D-VITAMIN FÖREBYGGER CANCER

D-vitamin verkar kunna minska risken för att utveckla en rad olika cancerformer – bl.a. tarm-, prostata-, lung- och bröstcancer. Ny forskning visar dessutom att cancerpatienter som har ett högt innehåll av D-vitamin i blodet när de får sin cancerdiagnos, har större chans att överleva än de som har brist på D-vitamin. Experterna är dock fortfarande mycket oense om hur D-vitamin påverkar cancer. Skeptikerna menar t.ex. att personer med höga D-vitaminnivåer rent allmänt lever mer hälsosamt och att det är det som gör att de drabbas mer sällan av cancer.

Stort vinterpaket till dig

Håll värmen och bli sedd i mörkret för BARA 69:50 kr. Just nu kan du få en löparmössa, handskar, tubscarf, LED-armband och LED-belysning till skon + 2 nummer av Aktiv Träning för ett helt otroligt pris. Du får hela paketet med alla 5 prylar samt 2 nummer av Aktiv Träning för BARA 69:50 kr (+ 29:50 kr i porto). Erbjudandet gäller bara så länge lagret räcker. Läs mycket mer här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Planerar du att deltaga i något motionslopp i år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig