© iStockphoto

D-vitamin har flera bra hälsoeffekter!

D-vitamin, som vi bl.a. får i oss från solen, stärker vår hälsa på flera sätt. Se här varför du bör fylla på med D-vitamin inför vintern.

15 september 2019

Forskarna presenterar den ena studien efter den andra som visar att D-vitamin ser ut att kunna förebygga en lång rad sjukdomar. Vitaminet bidrar också till att stärka skelettet och musklerna.

D-VITAMIN STÄRKER IMMUNFÖRSVARET

Inför influensasäsongen är det bra att ha försett kroppen med extra mycket D-vitamin. Annars blir det svårare för immunförsvaret att stå emot alla virus. Immunförsvaret behöver nämligen D-vitamin för att kunna fungera optimalt. Forskning har visat att så kallade mördar-T-celler, som immunförsvaret behöver för att bekämpa bakterier och virus, inte fungerar utan D-vitamin.

D-VITAMIN STÄRKER SKELETT OCH MUSKLER

D-vitamin är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp kalcium ur kosten – och kalcium behöver vi för att skelettet ska vara friskt och starkt. Det är bevisat att tillräckligt höga nivåer av D-vitamin förebygger benskörhet. Och om du upplever att du inte blir starkare trots att du tränar hårt på gym, så kan det bero på att du får i dig för lite D-vitamin. Forskning har nämligen visat att det finns ett direkt samband mellan blodets innehåll av D-vitamin och muskelstyrka.

D-VITAMIN SÄTTER FART PÅ SPERMIERNA

D-vitamin gör att spermierna blir rörligare och simmar snabbare. Därmed verkar vitaminet kunna påverka mannens fertilitet. Det visar bl.a. en doktorsavhandling från Köpenhamns universitet.

D-VITAMIN HÅLLER HJÄRNAN SKÄRPT

Om du ska hålla hjärnan i god form även när du kommer upp i åren, så kan D-vitamin vara en av nycklarna. Forskare vid University of Manchester upptäckte i en studie med 3 000 europeiska män i åldern 40–79 att män med höga D-vitaminnivåer klarade sig bättre i minnestester och andra mentala prov. Om D-vitamin kan förebygga demens och hur vitaminet exakt påverkar vår mentala förmåga har forskarna dock inte bevisat ännu.

D-VITAMIN FÖREBYGGER CANCER

D-vitamin verkar kunna minska risken för att utveckla en rad olika cancerformer – bl.a. tarm-, prostata-, lung- och bröstcancer. Ny forskning visar dessutom att cancerpatienter som har ett högt innehåll av D-vitamin i blodet när de får sin cancerdiagnos, har större chans att överleva än de som har brist på D-vitamin. Experterna är dock fortfarande mycket oense om hur D-vitamin påverkar cancer. Skeptikerna menar t.ex. att personer med höga D-vitaminnivåer rent allmänt lever mer hälsosamt och att det är det som gör att de drabbas mer sällan av cancer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: