© Colourbox

Motion är effektivt mot förkylning

Om man motionerar får man bara hälften så många förkylningar, och blir inte lika sjuk när man väl blir det, visar studie.

19 november 2018 av R. Kingstad

Så har det kommit ännu ett bevis på att man bör ta på sig träningskläderna så ofta man kan. Forskare från Appalachian State University i North Carolina, USA, har tagit fram siffror på hur mycket risken för förkylningar minskar när man motionerar. Forskningsrapporten visar att man får hälften så många förkylningsdagar om man regelbundet är fysiskt aktiv.

Skulle du ändå drabbas av ett förkylningsvirus kan du glädja dig åt att du inte kommer att vara sjuk lika länge och ha 41 procent mildare symptom.

1 000 personer deltog i undersökningen och de som motionerade mest var i genomsnitt förkylda i fyra dagar under en period på tre månader. De deltagare som motionerade minst var sjuka i nio dagar. Forskarnas slutsats är inte helt överraskande att det är motionens välkända effekt på immunförsvaret som gör att kroppen kan stå emot inträngande virus bättre.

Bara att träna på. Ju mer träning, desto bättre, visar undersökningen. Av de 1 000 personer som deltog i studien, var det de som motionerade minst fem gånger per vecka som hade minst med förkylningar.

Tidigare undersökningar har visat att s.k. extremidrottare, som pressar sina kroppar genom att träna hårt, periodvis har ett försvagat immunförsvar. Men för oss andra vanliga motionärer är det bara bra för immunförsvaret om vi tränar regelbundet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: