© istock

Hjälper C-vitamin mot förkylning?

Kan man lindra förkylning med C-vitamin? Och kan man göra något för att undvika att bli förkyld?

18 november 2019 av Jesper U. Larsen

Trots att många tänker på C-vitamin som rena mirakelmedlet mot förkylning är det stor skillnad på om det handlar om att förebygga eller bota. Några studier har visat att C-vitamin kan förkorta och lindra en förkylning med upp till fem–tio procent, medan andra studier kommit fram till att det är i stort sett verkningslöst. 

Å andra sidan verkar det som att tillräckliga mängder C-vitamin skulle kunna förebygga förkylning. Det krävs dock mycket stora mängder. I de flesta fall ska du äta motsvarande innehållet i 15–30 apelsiner per dag, vilket inte är särskilt realistiskt. Om du vill motverka en förkylning kan du eventuellt tanka upp med C-vitamin i form av kosttillskott. Vädring och regelbunden handtvätt är dock minst lika viktigt för att du inte ska bli förkyld.

TRE KOSTTILLSKOTT MOT FÖRKYLNING

D-VITAMIN: Äter du inte så mycket fisk kan det vara en bra idé att äta tillskott av solskensvitaminet, som kan motverka förkylning. 

ZINK: Ät 75–100 mg zink det första dygnet som du känner av förkylningen – det kan förkorta sjukdomstiden med 33 procent. 

C-VITAMIN: Inta 1 000-2 000 mg C-vitamin per dag, särskilt när folk runt omkring dig börjar bli förkylda

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: