© istock

Hjälper C-vitamin mot förkylning?

Kan man lindra förkylning med C-vitamin? Och kan man göra något för att undvika att bli förkyld?

18 november 2019 av Jesper U. Larsen

Trots att många tänker på C-vitamin som rena mirakelmedlet mot förkylning är det stor skillnad på om det handlar om att förebygga eller bota. Några studier har visat att C-vitamin kan förkorta och lindra en förkylning med upp till fem–tio procent, medan andra studier kommit fram till att det är i stort sett verkningslöst. 

Å andra sidan verkar det som att tillräckliga mängder C-vitamin skulle kunna förebygga förkylning. Det krävs dock mycket stora mängder. I de flesta fall ska du äta motsvarande innehållet i 15–30 apelsiner per dag, vilket inte är särskilt realistiskt. Om du vill motverka en förkylning kan du eventuellt tanka upp med C-vitamin i form av kosttillskott. Vädring och regelbunden handtvätt är dock minst lika viktigt för att du inte ska bli förkyld.

TRE KOSTTILLSKOTT MOT FÖRKYLNING

D-VITAMIN: Äter du inte så mycket fisk kan det vara en bra idé att äta tillskott av solskensvitaminet, som kan motverka förkylning. 

ZINK: Ät 75–100 mg zink det första dygnet som du känner av förkylningen – det kan förkorta sjukdomstiden med 33 procent. 

C-VITAMIN: Inta 1 000-2 000 mg C-vitamin per dag, särskilt när folk runt omkring dig börjar bli förkylda

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: