D-vitamin har stor betydelse för immunförsvaret. Det visar en ny studie från Köpenhamns universitet. D-vitamin sätter fart på de så kallade mördar- T-cellerna, vilka fungerar som immunförsvarets fotsoldater som angriper och bekämpar bakterier och virus som tränger in i kroppen. Utan tillräckligt mycket D-vitamin kan T-cellerna inte göra detta, och immunförsvaret blir sämre. Forskarnas rekommendation nuförtiden är ett dagligt intag på 7,5 mikrogram D-vitamin, men det diskuteras om den siffran är för låg och om man i stället skulle rekommendera 10–20 mg.
Det finns faktiskt vissa forskare som rekommenderar ända upp till 50 mikrogram per dag.
Bra källor till D-vitamin
Solljus och fet fisk är de bästa källorna till D-vitamin. Får man inte i sig D-vitamin den vägen är det svårt att få i sig tillräckligt bara via kosten. Det behövs t.ex. sju ägg eller nio liter mjölk för att uppnå den dagliga rekommendationen, medan endast 25 gram lax täcker dagsbehovet.
Mikrogram D-vitamin per 100 gram
Solljus: 15 min. med bar hud utan solkräm per dag räcker. Men det är bara under sommaren det fungerar.
Torsklevertranolja: 250 mikrogram
Lax: 30 mikrogram
Ål: 30 mikrogram
Torskrom: 11 mikrogram
Inlagd sill: 10 mikrogram
Makrill: 5,5 mikrogram
Ägg: 1,75 mikrogram
Kycklingbröst: 1,5 mikrogram
Lättmjölk: 0,085 mikrogram