© Colourbox

5 metoder för att lindra förkylning

1. Ta ett piller. Panodil, Pamol, Ipren eller vad nu värktabletterna heter kommer inte att ta bort förkylningen, men de kommer att få dig att må lite bättre och göra så att du t.ex. slipper huvudvärk. Kolla på apoteket vad som finns på hyllan mot förkylning. 2. Använd nässpray. Nässpray öppnar passagen genom näsan om den är tilltäppt – det kan göra att det känns lite bättre. Spray bör dock användas under en begränsad tid och den botar heller inte förkylningen.3. Drick något varmt.

1. Ta ett piller.

Panodil, Pamol, Ipren eller vad nu värktabletterna heter kommer inte att ta bort förkylningen, men de kommer att få dig att må lite bättre och göra så att du t.ex. slipper huvudvärk. Kolla på apoteket vad som finns på hyllan mot förkylning.

2. Använd nässpray.

Nässpray öppnar passagen genom näsan om den är tilltäppt – det kan göra att det känns lite bättre. Spray bör dock användas under en begränsad tid och den botar heller inte förkylningen.

3. Drick något varmt.

Varmt kamomillte, varm honungsmjölk eller flädersaft kan hjälpa till med att lösa upp slem i luftvägarna. Alkohol är inte bra, eftersom den gör att slemhinnorna svullnar och blir mer irriterade.

4. Koppla av.

Kroppen behöver vila när den angripits av ett virus; se därför till att fördriva tiden med någon lugn aktivitet. Det kan t.ex. vara en fotbollsmatch på teve eller ett spel på Playstation eller Xbox.

5. Underlätta andningen.

Placera ett par telefonkataloger under sängstommen så att huvudändan höjs. Det underlättar andningen och gör att du kan sova bättre.

Spraya bort den

Ett par puffar med en nässpray och förkylningen är borta. Det låter nästan för bra för att vara sant – och det fungerar inte heller till 100 %. En förkylningsspray lindrar symptomen, vilket gör att man kan klara av att genomföra en viss uppgift man inte skulle klara av annars på grund av sjukdom. Nässpray tar alltså inte bort sjukdomen, men den gör att man står ut med symptomen

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: