Man med dålig hållning
© iStock

Hur tränar jag mig till en bättre hållning?

Går det överhuvudtaget att förbättra sin rygghållning, och i så fall hur gör man?

27 februari 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

SVAR: Ja, det går att förbättra kroppshållningen, och de bästa råden för att lyckas med det är att resa på sig ofta samt styrketräna ryggen och bålmusklerna.

När man sitter stilla länge trycks diskarna i den nedre delen av ryggraden ihop. Oftast tippar huvudet framåt och hamnar framför axlarna.

Fyra tips till en bättre hållning

1. Var upprätt

Det gäller att sitta och stå med rak rygg och hålla huvudet som en rak förlängning av ryggraden. När du står och går ska du tänka dig att det går en rak linje från öronen och ned genom axlarna, höfterna och knäna till fötterna. I den positionen är du som starkast och musklerna kan jobba effektivast.

2. Rör på dig

Om du har ett stilla­sittande jobb, så är det viktigt att du regelbundet tar korta pauser – minst en gång i timmen – genom att du går en sväng till t.ex. kaffeautomaten, konferensrummet eller till toaletten. Om du har ett höj- och sänkbart bord, så se till att höja det ofta – gärna en gång i timmen.

3. Styrketräna

Träna musklerna i den övre delen av ryggen. Du kan göra enkla styrke­övningar hemma i vardagsrummet, och simning, längd­skidåkning eller rodd är också bra. Träna inte bröstmusklerna för mycket eftersom korta bröstmuskler gör att axlarna dras framåt, och det ger sämre hållning.

4. Håll utkik

Kom ihåg att hållningen är dynamisk och att det inte bara räcker med att du har en bra hållning när du står, om du tappar den så snart du börjar gå eller springa. När du passerar ett fönster med spegelglas kan du passa på att kolla in din hållning. Det påminner dig om att hålla överkroppen upprätt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: