Hur mycket protein kan jag ta upp i en måltid?

Får du i dig för lite protein, eller äter du egentligen mer protein än din kropp klarar av att ta upp?

11 juli 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Protein är den viktigaste byggstenen när man ska bygga muskler. Men kroppen klarar inte av att ta upp hur mycket protein som helst, och det är inte säkert att du har nytta av allt du stoppar i dig. Vi har tittat närmare på hur mycket protein du bör få i dig i varje måltid. 

Så mycket protein kan du ta upp per måltid

Protein-syntesen gör att kroppen bara kan omsätta motsvarande 25–35 gram protein per måltid. Protein-syntesen är uppbyggnaden och reparationen av de små skador i dina muskler som uppstår när du tränar och använder dina muskler. 

Det behövs cirka 25 gram protein per måltid för att reparera de skador som uppstått i musklerna. Om det finns mindre byggmaterial än så till förfogande, så kommer några småskador att bestå. 

Om du får i dig mer än 35 gram, kommer det resterande proteinet att transporteras till andra delar av kroppen eller hamna i toaletten. 

Du kan exempelvis få i dig den mängden protein, om du i varje måltid intar något av följande:

  • 1,5 dl keso  (28 gram protein)
  • 1,5 dl grekisk yoghurt (25g)
  • En bit kött, fisk eller kyckling i samma storlek som en mandarin (28g)
  • 3 hela ägg och 3 extra äggvitor (27g)

Därför bör du inte äta för mycket protein

Det är inget fel i att inta mycket protein, men det är bra om proteinet intas vid flera tillfällen under dagen istället för att det intas i samband med en eller två mycket proteinrika måltider.

Du bör dessutom se till att ditt stora fokus på protein inte gör att du glömmer andra livsmedel som innehåller näringsämnen som behövs för muskeluppbyggnaden.

Vill du ha reda på ännu mer om allt från styrketräning till skador och motivation, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du ska leva ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: