Smal kille med tunna armar

Öka vikten på rätt sätt med fettkällor som t.ex. avokado, fet fisk och olivolja.

© iStock

Hur går jag upp i vikt?

Fråga: ”Jag vill gärna gå upp i vikt så att jag får en mer välbalanserad och muskulös kropp. Har ni några bra tips?”

3 april 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

SVAR: Med rätt upplägg är det möjligt att lägga på sig både fett och muskler och därmed få en mer välbalanserad kropp. Det krävs dock en helhjärtad och fokuserad insats, där man vrider på rätt reglage och behandlar sin kropp på ett hälsosamt och bra sätt. Med det i bakhuvudet handlar det främst om att titta lite närmare på följande områden:

Tre nyckel­områden för dig som vill gå upp i vikt:

1. Ät fett

Många naturligt smala personer upplever att kroppen bara ökar sin lyxförbränning om de äter mer stärkelse. De upplever inte alls samma effekt om de äter fett, och det kan därför vara bra att ersätta bröd, pasta och sötsaker med fettkällor som nötter (och jordnötssmör), pesto, kokosmjölk, smör, fet fisk och nyttiga matoljor.

2. Öka muskelmassan

Stora muskler på låren och rumpan, bröstkorgen, bröstryggen, axlarna och armarna gör att man ser lite större ut, trots att fettprocenten förblir låg. Drick en proteinshake som innehåller 30–40 g protein strax innan du ska styrketräna, och träna därefter med fokus på muskeltillväxt. Fokusera på grundövningar som bänkpress, armdrag mot bröstkorgen, knäböj och marklyft med en belastning, som möjliggör 13–15 repetitioner i början. Gör fyra set med kort vila (30–45 sek). 

3. Koppla av

Många smala personer förbränner en massa kalorier genom att de rör på sig ofta. Det sker inte nödvändigtvis genom träning eller promenader, utan genom spontana fysiska aktiviteter. Det innefattar allt från små nervösa rörelser med foten till att man reser sig upp i tid och otid m.m. Lägg därför band på dig själv, koppla av i tevesoffan och se till att sänka aktivitetsnivån.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig