© Colourbox

Ta kontroll över ditt arbetsliv

Att ha mycket att göra håller oss igång, men om du tappar kontrollen kan det leda till stress. Kronisk stress är dåligt för hjärtat. Enligt forskarna motsvarar det att röka tjugo cigaretter om dagen. Är man stressad utsöndras stresshormoner som får kroppen att jobba övertid, och om kroppen jobbar för hårt hinner den inte återhämta sig. Tillståndet påverkar hjärt-kärlsystemet på flera sätt: det ökar mängden dåligt kolesterol i blodet, det får blodtrycket att stiga, och det kan orsaka inflammatoriska tillstånd i kärlsystemet. Detta kan du göra:

18 januari 2012

Att ha mycket att göra håller oss igång, men om du tappar kontrollen kan det leda till stress. Kronisk stress är dåligt för hjärtat. Enligt forskarna motsvarar det att röka tjugo cigaretter om dagen. Är man stressad utsöndras stresshormoner som får kroppen att jobba övertid, och om kroppen jobbar för hårt hinner den inte återhämta sig.

Tillståndet påverkar hjärt-kärlsystemet på flera sätt: det ökar mängden dåligt kolesterol i blodet, det får blodtrycket att stiga, och det kan orsaka inflammatoriska tillstånd i kärlsystemet.

Detta kan du göra: Om du ska lösa uppgifter du inte mäktar med – på halva tiden – uppstår akut stress. Upprepar det sig ofta blir du kroniskt stressad. Receptet på ett stressfritt liv är att lära sig vad man mäktar med och säga nej till resten, eller hitta en lösning som gör att man hinner med allt. Och så är det viktigt att lära sig hur man tar ledigt helt och hållet utan att tänka på alla de där sakerna som måste göras.

Varningssignaler för kronisk stress

Du känner dig trött.

Du sover dåligt på natten.

Du har svårt att slappna av.

Du tänker hela tiden på något – eller på många saker samtidigt.

Du har blivit inbunden och föredrar ensamhet.

Du blir lätt irriterad.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: