Fem yrken som skadar ditt hjärta (och gör dig tjock)

Du bör vara chef om du vill att ditt hjärta ska må riktigt bra. Däremot bör du vara mer uppmärksam på din hälsa om du har ett av dessa fem jobb.

22 mars 2016

Kämpar du med övervikt och dålig hälsa, så bör du kanske fundera på att byta jobb. Det visar en ny omfattande studie från American Heart Association, där slutsatsen är att folk i vissa specifika yrkeskategorier oftare har dålig hälsa och är överviktiga.

I studien tittade forskarna på sju olika livsstilsfaktorer: blodtryck, blodsocker, kolesterolvärde, fysisk status, kost, rökning och övervikt, hos 5 566 personer över 45 år, som inte tidigare hade varit drabbade av hjärt-kärlsjukdomar.

Man kunde se att försökspersonerna i dessa fem yrkeskategorier var särskilt utsatta:

1. Säjare med en osund livsstil

68 procent av alla säljarna i studien hade dåliga matvanor, och 69 procent hade kolesterolvärden som var så höga att de skulle behöva uppsöka läkare.

2. Administrativ personal

Forskarna kunde se att administrativ personal, i synnerhet de som sitter mycket och jobbar med support t.ex. på en IT-avdelning, var i mycket dålig fysisk form.

3. Folk i uniform

De personer som ska skydda oss är ofta mycket dåliga på att ta hand om sin egen hälsa. Således var 90 procent av alla brand- och polisanställda i studien överviktiga eller tjocka. Dessutom hade 77 procent av alla i uniform ett förhöjt kolesterolvärde, och 35 procent hade för högt blodtryck.

4. Den överviktiga transportsektorn

Lastbils- och busschaufförer befinner sig ofta i en hälsofarlig zon. Studien visar att nästan 25 procent av alla i denna bransch röker, och just rökning är den livsstilsfaktor som är allra farligast för hälsan.

5. Restaurangsbranschen

Om du jobbar med mat, oavsett om det är på det lokala grillhaket eller på en restaurang, är risken stor att du äter onyttig mat. Således visar studien att 79 procent av gruppen som jobbade med att laga mat, själva åt onyttigt.

De bästa jobben för hälsan

De hälsosammaste yrkeskategorierna är enligt studien cheferna. Läkare och advokater klarar sig dock också bra och har ett friskare hjärta och ett mindre midjemått. En av förklaringarna är att 75 procent i denna grupp motionerar regelbundet och en tredjedel av denna grupp har ett bra BMI-värde. Dessutom visar den amerikanska studien att endast sex procent av cheferna röker.

Det är inte bara jobbet som gör att du lever ohälsosamt

De amerikanska forskarna betonar att det inte bara är jobbet, utan också de omständigheter i livet som följer med jobbet, som gör att man lever ohälsosamt. Om man exempelvis har låg lön, är stressad, sover dåligt eller upplever att man saknar kontroll på sin livssituation, så är det större risk att man börjar röka, dricka alkohol eller äta onyttigt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: