Mand mountainbiker i snevejr, bjerge i baggrunden, vinter, MÅ GERNE BRUGES
© Istock

Fem råd för ett friskt hjärta

Här får du fem goda råd som du kan följa om du vill hålla hjärtat i trim och undvika hjärt-kärlsjukdomar.

18 januari 2012 av Birgitte Muldbjerg

De flesta hjärt-kärlsjukdomar går att undvika om man bara ger sig själv några nya goda vanor. Det är hjärtforskare i hela världen överens om.

Motionera intensivt flera gånger i veckan

Om ditt hjärta verkligen ska komma i toppform ska du träna i ett tempo som det känner av. Med andra ord – om du trivselmotionerar och inte får upp pulsen ska du öka intensiteten. Men då fungerar det verkligen också. Det har den väldokumenterade Österbroundersökningen slagit fast.

Forskarna konstaterade bland annat att män som cyklar i ett högt tempo kan räkna med att leva 5,3 år längre än dem som cyklar långsamt. Och de män som kommer upp i ett måttligt tempo lever 2,9 år längre än dem som cyklar långsamt. Så ju snabbare du är, desto bättre är det för ditt hjärta, och du ska komma upp i ett tempo där du blir lättare andfådd. Om du går eller cyklar ska du snabba på så mycket att andhämtningen påverkas. Och ju mer av den sortens motion du får, desto bättre är det för hjärtat.

En amerikansk undersökning har konstaterat att ju mer man tränar med måttlig intensitet, desto mindre blir risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom.

Motion gagnar först och främst hjärtat och blodomloppet på så sätt att den ökade belastningen på hela systemet bidrar till att sänka blodtrycket. Men motion rengör också blodet så att det farliga fettet minskar. Motion påverkar också våra musklers känslighet för hormonet insulin. Om musklerna blir bättre på att jobba ihop med insulinet minskar risken för att utveckla diabetes typ 2.

Detta kan du göra: Motionera så ofta du kan. Om du löptränar får du garanterat motion som är bra för hjärtat, eftersom pulsen blir så hög att det är bra för hela kärlsystemet. Om du cyklar eller går ska du ta i så mycket att du blir lätt andfådd. Du behöver inte spurta; huvudregeln är att när du känner av det i andningen så känner hjärtat också av det. Om du vill komma upp i de extra 5,3 levnadsåren ska pulsen vara hög i 30 minuter varje dag.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: