Farlig träning Kombinationen av hård träning och ilska är en farlig kombo för hjärthälsan.© iStockphoto

DÄRFÖR bör du aldrig träna när du är arg

Att träna bort aggressionerna kan vara en livsfarlig taktik.

12 oktober 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Mødet med chefen gik skidt, trafikken på vej hjem var én lang kø og hjemme ventede et skænderi med kæresten. Så du snører løbeskoene på og får vreden ud af kroppen med en stribe jernhårde intervaller.

Många har nog hört talas om att det kan vara bra att ta en motionsrunda om man är arg eller frustrerad, men det kan vara ett råd som man bör tänka över flera gånger. Kombinationen av upphetsad sinnesstämning och hård träning ökar nämligen risken betydligt för att få hjärtinfarkt.

Det visar ett forskningsprojekt från McMaster University i Kanada och HRB Clinical Research Facility på Irland.

Tredubblad risk för hjärtinfarkt

Med bakgrund av svar från knappt 12 500 hjärtpatienter från 52 olika länder upptäckte forskarna att risken för hjärtinfarkt fördubblades om en patient var arg eller på något annat sätt kände sig känslomässigt upphetsad.

Risken fördubblades också om patienten tränade hårt. Medan kombinationen av hård träning och upphetsning mer än tredubblade risken!

Motion är fortfarande bra för hjärtat

Både hård träning och känslomässig upphetsning ger högre puls och blodtryck samt en förändring av blodflödet, vilket i sämsta fall kan leda till en blodpropp i hjärtat.

Forskarna ger dock ingen förklaring till varför kombinationen av dessa två faktorer ökar risken, men de betonar att det fortfarande är viktigt att motionera – inte minst för hjärtat.

De rekommenderar dock att om man är arg eller upphetsad och vill lugna sina känslor genom att motionera, så bör man hålla sig till den träning man är van vid och undvika att träna för hårt.

Källa: Circulation

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: