Det är möjligt att du inte gillar fullkornspasta och rågbullar, men det finns en anledning till att fullkorn på senare år har blivit synonymt med en hälsosam livsstil. Fullkorn innebär att man har bevarat alla delar av kornet, även om det har krossats, valsats eller malts till mjöl. Förutom fibrer innehåller det också de vitaminer och mineraler som saknas i icke-fullkornsprodukter.
Äter du mycket fullkorn minskar risken för diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Forskarna anser att det delvis beror på att de som äter mycket fullkorn får i sig mycket mer fibrer och att de därmed kan hålla vikten lättare. Fibrer är nämligen mättande, och äter du mycket av det blir det lättare att hålla sötsuget borta.
Detta kan du göra: Ät 75 gram fullkorn om dagen; det motsvarar en portion havregrynsgröt och två skivor rågbröd eller annat grovt bröd som innehåller lika mycket fibrer. Och så bör du byta ut vita pastasorter, nudlar och franskbrödbullar – överhuvudtaget allt som är tillverkat av vitt, raffinerat mjöl – mot fullkornsvarianter.
Kolla fullkornet själv
Bröd är fullkornsbröd när det innehåller minst 5 g kostfibrer per 100 g bröd.
Andra fullkornsprodukter som pasta eller nudlar ska innehålla 6 g kostfibrer per 100 g för att klassas som fullkornsprodukt.
Och så får livsmedlet inte innehålla mer än 7 g fett, mer än 0,5 salt eller mer än 5 g socker per 100 g.