Energikick! Utomhusträning gör oss mer positiva, ger oss mer energi och verkar avstressande.

Utomhusträning gör dig gladare

En undersökning visar att man reagerar positivt både fysiskt och psykiskt och blir gladare samt får mer energi om man motionerar utomhus istället för inomhus.

18 oktober 2022 av R.Kingstad

När solen skiner från en klarblå himmel blir du automatiskt på bättre humör. Passar du samtidigt på att motionera i det fina vädret blir du ännu gladare. Du mår dessutom bättre rent fysiskt jämfört med om du tränar inne på ett gym.

Men även om vädret inte är det allra bästa får vi ut mer av att träna utomhus än inomhus. Det visar en undersökning från universitetet i Peninsula, USA och Europeiska Centret för Miljö och Hälsa (ECEHH).

Forskarna jämförde en lång rad undersökningar av både det mentala och fysiska träningsutbyte som blir följden av att träna inomhus respektive utomhus och deras slutsats är tydlig: Känslan av mental tillfredsställelse blir starkare om man tränar utomhus i frisk luft och solljus istället för inomhus.

Se vår guide med rolig och effektiv utomhusträning

Utomhusträning gör oss mer positiva, ger oss mer energi och verkar avstressande, menar forskarna.

Samtidigt gör utomhusträning att vi inte känner oss lika spända, förvirrade eller arga som när vi tränar inomhus. Slutligen har de som föredrar att träna utomhus en starkare vilja att fortsätta träna än de som till exempel tränar inne på ett gym.

Vad det beror på kan inte forskarna ge någon direkt förklaring till. Det finns dock goda skäl att lämna träningslokalen ibland och ge sig ut och träna under en bar himmel.

Träning ute i det fria:

  • gör dig gladare

  • ger dig mer ork och energi

  • verkar avstressande

  • motverkar ilska

  • gör dig mindre deprimerad

  • ökar chansen att du fortsätter träna

  • gör dig mindre spänd

Source #Environmental Science & Technology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: