En löprunda i veckan räcker för att stärka hälsan, visar ny forskning. 

Träning en gång i veckan skyddar mot förtida död

Ett rejält träningspass i veckan skyddar lika bra mot förtida död som fem träningspass i veckan.

21 juni 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Motion är hälsosamt och av samma skäl rekommenderas att man motionerar 30 minuter varje dag. Men hur mycket ger det egentligen om man nu inte hinner röra på sig pga. vardagsbestyr som jobb, matlagning, storhandling, barnaktiviteter osv, och i stället ger full gas under t.ex. en lång cykeltur på helgen?

Ja, det verkar faktiskt vara lika bra för hälsan som om man tränar varje dag, visar en ny stor studie. I studien tittade man på knappt 64 000 människors aktivitetsnivå och delade in dem i fyra grupper:

  • De som var inaktiva.
  • De som var otillräckligt aktiva som tränade mindre än de officiella motionsråden på 150 min. i veckan med låg-måttlig intensitet eller 70 min. med hög intensitet.
  • Weekend Warriors, som nådde upp till motionsråden, men delade upp sin träning på endast 1–2 pass i veckan.
  • De som var normalt aktiva och som nådde upp till motionsråden och delade upp sin träning på tre eller fler träningspass i veckan.

Lite motion är också bra

Efter 15 år undersökte forskarna hur många som hade avlidit under den tidsperioden och jämförde dessa data med personernas aktivitetsnivå. Det visade sig att alla aktiva hade en betydligt lägre dödlighet, oavsett träningsmängd.

  • De män och kvinnor som motionerade – oavsett hur mycket – hade 29 % lägre risk för att drabbas av förtida död jämfört med de som var inaktiva.
  • De män och kvinnor som nådde upp till motionsråden hade 30 % lägre risk för att drabbas av förtida död jämfört med de som var inaktiva. Det spelade ingen roll om de delade upp motionsaktiviteterna på 3+ träningspass i veckan eller om de nöjde sig med 1–2 träningspass i veckan.

Källa: JAMA Internal Medicine

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: