Kvinna som sover

Ta igen din förlorade sömn

En studie visar att man har mycket att vinna om man lyckas ta igen förlorad sömn på helgen. Extra sömn kan minska risken för förtida död – vilket i sin tur hör ihop med sömnbrist.

8 september 2019 av Redaktionen

Sov ut på helgen

Får du inte nog med sömn under veckorna, så kan det vara bra att sova mer på helgerna. Enligt en ny studie verkar det som att man kan återfå den sömn man förlorat – eller i varje fall minska risken för att drabbas av förtida död som annars är förknippad med sömnbrist. 

Forskarna analyserade data från cirka 40 000 svenskar som 13 år tidigare blivit tillfrågade om sina sömnvanor. Det visade sig att de personer som sov fem timmar eller mindre i snitt varje vecka, hade en kraftigt ökad risk för att dö under den 13 år långa perioden jämfört med de som fick cirka sju timmars sömn per natt. 

Förvånansvärt nog förelåg ingen ökad dödsrisk hos de som sov mindre än fem timmar under vardagarna och sedan sov mer än åtta timmar per natt under helgen. Forskarna säger dock att studien har vissa svagheter, t.ex. att deltagarna inte blev tillfrågade om sina sömnvanor löpande under studieperioden. Man vet därför inte om dessa förändrades under åren.

Det visade studien 

  • De under 65 år som sov 5 tim. eller mindre i snitt under veckan, hade 65 % högre risk att drabbas av förtida död jämfört med de som sov ca 7 tim/natt. 
  • Det fanns ingen ökad risk för förtida död hos de som sov 5 tim. eller mindre under vardagsnätterna, och som sedan sov mer än 8 tim. per natt under helgen. 
  • De som sov +8 tim. i snitt under alla nätter hade 25 % högre risk att drabbas av förtida död jämfört med de som sov ca 7 tim.

 Källa: Journal of Sleep Research

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket väder ogillar du mest att träna i?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: