Frisk av naturen. Du får massor av hälsovinster om du vistas och tränar i naturen.

© iStockphoto

Sju bra skäl till att träna i naturen

Här är sju vetenskapligt framtagna skäl att ge sig ut och träna i det gröna. Din hälsa kommer att tacka dig för det.

10 maj 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Naturen motverkar depression och högt blodtryck

Genom att uppehålla dig endast 30 minuter i veckan i en park eller skog minskar du risken för att drabbas av högt blodtryck med 9 procent och risken för att få depression med 7 procent. Enligt en ny australiensisk studie är effekten störst om de 30 min. i grönområdena genomförs i på en och samma gång och inte utspritt på flera kortare besök. LÄS OCKSÅ: Så mäter du ditt blodtryck

En liknande studie från Stanford University visar att en promenad på 1,5 timme i en park eller skog minskar aktiviteten i den del av hjärnans pannlob (subgenual prefrontal cortex), som är knuten till risken för att utveckla mentala sjukdomar och depression.

2. Naturen höjer humöret

Träning i naturen förbättrar både självförtroendet och humöret, och den största effekten märks redan inom de första 5 minuterna. DU behöver alltså inte genomföra hela träningspasset utomhus om vädret är dåligt.

3. Utomhusträning förbättrar minnet

En studie från University of Michigan visar att efter en promenad till skogs klarade sig en grupp studenter 20 procent bättre i ett minnestest jämfört med de studenter som promenerade i stadsmiljö.

4. Naturen motverkar stress

Ett kinesiskt försök visar att studenter som tillbringade två dygn till skogs, hade lägre nivåer av stressmarkören kortisol i blodet efteråt jämfört med studenter som enbart hade vistats i stadsmiljö.

Forskning från Stockholm universitet visar dessutom att ljudet från trädens blad i vinden och andra ljud i naturen motverkar stress på samma sätt som den visuella upplevelse man får av att vistas i naturen. Så skippa hörlurarna när du springer eller promenader i skogen. TEST: Är du stressad?

5. Utomhusträning ökar din kaloriförbränning

Flere studier har visat att kaloriförbrukningen blir ett snäpp högre vid utomhuslöpning jämfört med löpning på löpband, vilket bl.a. beror på vindmotståndet. Ännu viktigare är det dock att lederna i kroppen får en mer varierad belastning utomhus, vilket minskar risken för överbelastningsskador.

Det gäller särskilt om du ägnar dig åt traillöpning till skogs, då du på köpet kan njuta av naturen. BERÄKNA: Hur mycket förbränner din träning?

6. Naturen stärker kroppens immunförsvar

Japansk forskning som presenterats i International Journal of Immunopathology and Pharmacology visar att när vi andas in små mängder luftburna växtkemikalier i skogen, så verkar nivåerna av naturliga mördarceller (NK-celler) i kroppen öka. De anses t.ex. kunna bekämpa cancer. LÄS OCKSÅ: Dessa åtta livsmedel stärker ditt immunförsvar

7. Utomhusträning minskar risken för förtida död

En holländsk studie med över 250 000 personer visar att det finns ett samband mellan procentdelen av gröna omgivningar i människors vardag och deras allmänna hälsa.

I en uppföljande studie visade forskarna dessutom att det fanns ett samband mellan dödlighet och avstånd till närmaste grönområde. En rad sjukdomar var mindre vanliga bland de personer som bodde nära grönområden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: