Så LÄTT förebygger du benskörhet

Allt fler svenskar drabbas av benskörhet. Som tur är kan man lätt förebygga sjukdomen på detta hälsosamma sätt.

3 mars 2016 av Anders Ejbye-Ernst

När du fyllt 30 börjar en långsam urkalkning av skelettet som fortsätter resten av livet. Om du inte stärker skelettet kommer det att bli porösare, ett tillstånd som också är känt som benskörhet.

Som tur är finns det en effektiv medicin mot folksjukdomen som just nu ökar bland befolkningen: nämligen motion i alla dess former. Och det är särskilt viktbärande motionsformer som promenader, löpning, gymnastik och bollspel som ger ett starkare skelett.

Dessa aktiviteter stärker benvävnaden och på så sätt motverkas den konstanta urkalkning av skelettet som drabbar alla i takt med att man åldras. Forskning har också flera gånger visat att särskilt kvinnor som har levt ett aktivt liv, har starkare skelett och drabbas av färre benbrott när de ramlar jämfört med sina inaktiva medsystrar.

Städning förebygger benskörhet

Du behöver dock inte ge dig ut och springa och maxa din puls för att stärka skelettet. All fysisk aktivitet från att gå i trappor till att städa i hemmet är nämligen bra för skelettet. Och det är inte bara i förebyggande syfte som det är bra med motion. Om man lider av benskörhet kan en aktiv livsstil också minska risken för benbrott.

Exempelvis ger motion ökad muskelstyrka och bättre balans samt koordination hos personer som lider av sjukdomen. Det minskar i sin tur fallrisken som leder till allvarliga benbrott.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: