Så FÖREBYGGER du sjukdomar med träning

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 30 minuters aktivitet per dag varje vecka, men är du flitigare än så kan du minska risken betydligt för att du ska drabbas av fem svåra sjukdomar. Se här hur mycket som krävs.

23 augusti 2016 av Lasse Lyhne

30 minuters fysisk aktivitet per dag plus två gånger i veckan à 20 minuter då pulsen stiger rejält. Det är Folkhälsomyndighetens råd som det lyder i dag.

Men nu tyder ny forskning på att en lite kraftfullare träningsinsats kan minska risken betydligt för att man ska utveckla fem obehagliga sjukdomar, nämligen bröstcancer, tarmcancer, diabetes, hjärtsjukdom och stroke.

Beräkna din MET-poäng

Forskarna som ligger bakom studien använder sig av begreppet MET vilket är ett uttryck för hur mycket en aktivitet bidrar till den totala aktivitetsnivån. Att cykla till jobbet har t.ex. en relativt låg MET-poäng på 4 per minut, medan löpning har en hög MET-poäng på 10 per minut.

Om du följer Folkhälsomyndighetens råd och t.ex. cyklar 30 minuter per dag och löper 2x20 minuter i veckan, så uppnår du således en MET-poäng på 1240 (4x30x7+10x20x2).

Så mycket krävs det

Forskarna har även räknat på hur hög MET-poäng det krävs för att sjukdomsrisken ska bli så låg som möjligt, och slutsatsen verkar vara ju mer desto bättre. Den största effekten i förhållande till insatsen får man om man uppnår en MET-poäng på 3 000 under en vecka, alltså mer än dubbelt så mycket som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Därefter planar effekten ut, men sjukdomsrisken fortsätter ändå att sjunka ju högre MET-poäng du uppnår – ända upp till 10 000 poäng!

Du kan exempelvis uppnå en MET-poäng på de rekommenderade 3 000 i veckan om du cyklar 25 minuter varje dag i ett raskt tempo, går i trappor 5 min per dag, promenerar 25 minuter per dag, löper en runda på 20 minuter tre gånger i veckan, utför 40 minuters trädgårdsarbete i veckan eller dammsuger i 30 minuter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: