© Pixabay

Olika former av yoga

Yoga har sitt ursprung i den vediska filosofin som var utbredd i Indien för över 4000 år sedan, med då som en andlig utveckling. Idag har yogan blivit ett sätt för många att hålla sig aktiv eller slappna av. Vad många inte känner till är att det finns så många olika former yogastilar och det är just det som vi ska kika närmare på i denna artikel.

15 juni 2022 av Bazoom Group

Power yoga

Power yoga är en form som togs fram i USA på 80-talet. Det är en svettig form av yoga då fokusen ligger på fysisk styrka, uthållighet och stabilitet. Andra fördelar är att din rörlighet och smidigheten i kroppen tränas upp.

Om du inte har testat denna formen av yoga så rekommenderar vi dig att ge det lite tid eftersom det tar några klasser att komma in i denna former av yoga.

Bikramyoga

Bikramyoga som också kallas hotyoga är en form av yoga som utövas i ett rum som är uppvärmt till 40 grader med en luftfuktighet på 40 procent. Klassen börjar alltid i en stående serie följt av en liggande. Alla pass ser likadana ut därför är det mycket enkelt att se sin egna utveckling efter varje pass.

Bikramyoga ökar blodcirkulationen i kroppen som också ger en förbättrad flexibilitet och läker utsatta områden. Det finns även studier som visar att bikramyoga är bra för att lindra, ångest, depression och ängslighet.

Hathayoga

Hathayoga är en av de mest välkända yogaformerna som finns och många yogaformer grundar sig på just Hathayoga. Här utför man mjuka fysiska rörelser med fokus på andningsövningar och meditation.

Syftet är att balansera kraften som kommer från solen och månen. Hathayoga har många fördelar och kan ge förbättrad sömn, starkare muskler, ökad smidighet i kroppen och bättre koncentration.

Vattenyoga

Vattenyoga är precis som det låter, yoga som utförs i vatten. Vattenyoga passar perfekt för personer i rehabilitering, men också för de som har svårt att utföra vissa positioner i “vanlig” yoga. Vattenyoga är väldigt skonsamt för kroppen, speciellt för höfterna, knäna och anklarna. Oavsett om man är ny eller inte inom yoga passar det perfekt för båda.

Anusarayoga

Anusarayoga är en modern form av yoga som grundar sig på Hathayoga, och består av mjuka rörelser i närmare 260 olika positioner. Målet med denna yogaform är att rikta in kroppen, hjärtat och tankarna åt samma håll. Likt många andra yogaformer så hjälper Anusarayoga med förbättrad sömn, stärkning av muskler och förbättrad smidighet i kroppen.

Alternativ till yoga

Yoga i alla olika former är nyttigt för både psyket och fyset. Vad som är extra kul är att det finns så många olika varianter som passar alla typer av människor oavsett bakgrund. Det existerar dock många andra sätt att slappna av hjärnan och kroppen.

Olika typer av pussel och spel anser en del människor att fungerar som bra mental avslappning. Vissa föredrar Tetris eller Candy Crush, medan andra föredrar slots på spelsajter som Kazoom. En promenad i naturen eller ett besök till närmaste bastu kan också ge samma avslappnande effekt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: