Man som håller två piller i sin hand.
© iStock

När kan jag äta värktabletter?

De finns att köpa överallt och lindrar effektivt dina smärtor. Men vad gör egentligen värktabletter med kroppen, och när kan du ta dem?

15 april 2019 av Gorm Palmgren

Kan jag äta värktabletter om...

Här har vi sammanställt en lista med sex punkter för när du kan ta värktabletter. 

1. Jag har värk som gör det svårt att sova?

Det är mycket viktigt att du får en god nattsömn. Om smärtorna håller dig vaken kan ett par värktabletter ge lite lindring innan du går och lägger dig, men det får inte bli en vana! Pröva hellre andra alternativ som olika egenövningar eller ett varmt bad

2. Jag ska träna?

Att träna med smärtstillande medicin i kroppen är som att kapa kontakten med kroppens varningslampor utan att ta bort orsaken till smärtorna. Det kan leda till överbelastning och därmed förvärra smärtan ytterligare.

3. Jag är öm efter träning?

Om du tar ett piller varje gång du har ont kan det lätt leda till en överkonsumtion eftersom muskelsmärtor ofta varar i flera dagar. Vissa smärtstillare, t.ex. ibuprofen och acetylsalicylsyra, lindrar även inflammation, dvs. den process som läker och återuppbygger musklerna efter träning. Forskarna misstänker därför att dessa smärtstillande preparat kan minska effekten av din träning.

4. Jag är gravid?

Den enda formen av smärtstillare som rekommenderas till gravida och ammande kvinnor, är paracetamol som tryggt kan användas i begränsad omfattning. Som gravid bör du dock alltid överväga andra lösningar på dina smärtor och bara ta paracetamol som en sista utväg.

5. Utgångsdatumet redan har passerats?

Det är ingen fara att ta värktabletter som har passerat bäst före­datum med sex till tolv månader. Det är dock inte säkert att pillren fungerar som de ska eftersom de aktiva substanserna kan ha brutits ner.

6. Jag ska dricka alkohol?

Alkohol och smärtstillande medicin bryts båda ner i levern, som därför får kämpa stenhårt om de intas samtidigt. Det kan göra att ämnena blir kvar längre i kroppen och därigenom får en större effekt. Värktabletter med ibuprofen kan dessutom göra dig lite trött – en effekt som förstärks om man dricker alkohol samtidigt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: