Två människor som cyklar vid solnedgången.
© iStock

Motion gör hjärnan nio år yngre

En studie visar att motion gör hjärnan upp till nio år yngre. Och enligt forskare är en lugn promenad eller cykeltur allt som behövs.

26 maj 2019 av Redaktionen

Motion är bra för hjärnan 

Motion är bra för kroppen. Det stärker muskler, hjärta och lungor. Men motion är också bra för hjärnan. Det visar två nya studier. Den första studien genomfördes med en grupp äldre (65 år i snitt), som hade problem med att t.ex. koncentrera sig och att minnas. 

Gruppen delades in i fyra. En grupp fick motionera lätt i 30 min. tre gånger i veckan (gång eller cykling), en annan grupp fick äta nyttig kost, en tredje grupp fick både motionera och äta nyttigt och de kvarvarande fick vara kontrollgrupp utan att ändra livsstil. 

Redan efter sex månader hade både motions- och diet-/motionsgruppen förbättrat sina kognitiva förmågor betydligt. Ja, den sistnämnda gruppen hade faktiskt lyckats sänka sin ”hjärnålder” med nio år, medan de som enbart motionerade låg lite lägre. 

Dietgruppen låg på samma nivå som då studien började, och kontrollgruppen hade ökat sin kognitiva ålder. Den andra studien gjordes på försöksråttor, och där lyckades forskarna bromsa utvecklingen av demens hos demensdrabbade råttor genom att låta dem simma en timme per dag, fem dagar i veckan. 

Resultatet berodde på att motion ökar produktionen av hormonet irisin, vilket motverkar den hjärnnedbrytning som sker vid demens. Om det också gäller för människor är oklart, men det skadar i varje fall inte att promenera regelbundet. 

Källa: Neur. och Nature Med.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: