Kvinna som löper på en asfaltsväg
© iStock

Motion är bra för tarmfloran

Forskning visar att motion ökar produktionen av hälsosamma bakterier i tarmen. De motverkar inflammation i kroppen och kan bidra till att förebygga diabetes.

22 mars 2018 av Redaktionen

Därför ger motion en bättre tarmflora

Det är definitivt inte bara det man äter som påverkar tarmbakterierna. Även motion kan få de goda och hälso­främjande bakterierna i tarmarna att stortrivas, visar en ny studie.

Forskarna rekryterade 32 vuxna med en stillasittande livsstil. De fick under sex veckor följa ett träningsprogram som involverade 30–60 minuters uthållighetsträning tre dagar per vecka. Deltagarna fortsatte samtidigt att äta som de gjorde innan studien. Det visade sig att träningen ledde till en markant förändrad sammansättning av tarmbakterier hos deltagarna. De fick alla en ökning av antalet bra tarmbakterier som ökar produktionen av kortkedjade fettsyror – särskilt smörsyra.

Efter den sex veckor långa träningsperioden ombads deltagarna att återgå till sin stillasittande vardag i sex veckor, och det gjorde i sin tur att antalet kortkedjade fettsyror i tarmen minskade igen. 

Det gör motion för tarmen

Motion ökar antalet av de hälsofrämjande tarmbakterier som producerar kortkedjade fettsyror, särskilt smörsyra (butyrat). De stärker tarmväggen så att skadliga ämnen inte tränger ut i blodet, och därmed motverkas inflammation i kroppen. De kortkedjade fettsyrorna bidrar också till att hålla blodsockret stabilt och kan ha en gynnsam påverkan när det gäller att förebygga diabetes.

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor. Tröjan är designad med en lång dragkedja framtill, vilket gör att det finns goda möjligheter att skapa bra ventilation. Och om du använder tröjan en sval morgon eller kväll, så kan dragkedjan dras ända upp så att du får en varm och skön krage.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99,50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig