Löpning ger en skärpt hjärna i många år

Om du tränar hårt som ung kommer du att kunna skörda frukterna i form av en skärpt hjärna 25 år senare, visar ny amerikansk forskning.

18 juni 2014

Träna hårt i ungdomsåren och håll dig skärpt även på äldre dar. Det är slutsatsen av en ny, uppseendeväckande studie från University of Minnesota.

För 25 år sedan testades 2 747 unga människor på löpband där de fick springa tills de blev utmattade. Nu har forskarna undersökt personerna ännu en gång och denna gång testades deras kognitiva förmåga som t.ex. problemlösning och verbal minneskapacitet. Dessa jämfördes med de gamla fysiska testerna och tendensen var tydlig. Ju bättre personerna klarade löpbandstestet för 25 år sedan, desto bättre var deras kognitiva förmåga i dag.

Att träna hjärnan så att den är skärpt även i framtiden kräver bra träning. Det räcker inte enbart med att träna regelbundet – man måste träna hårt också.

3 TRÄNINGSFORMER SOM GER SKÄRPT HJÄRNA

  • Löpning kan utövas var som helst och ställer bara minimala krav på utrustning.
  • Simning är bra konditionsträning och mycket skonsamt för kroppen.
  • Cykling är skonsamt för kroppen och kan utövas lång tid åt gången.

Träna regelbundet och intensivt.

Source #American Academy of Neurology.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig