© Istock

Löpning är den bästa medicinen mot demens

Löpning ger inte bara bra konditionsträning. Ny forskning visar att löpning även kan bromsa demens.

4 februari 2019

Demens är en allvarlig sjukdom som tyvärr blir allt vanligare eftersom allt fler blir allt äldre. Men nu visar ny forskning att man faktiskt kan göra en hel del själv för att förebygga den framåtskridande sjukdomen som långsamt tar död på hjärncellerna.

Resultaten från en studie med människor i ett tidigt stadium av demens visade efter bara ett halvt års forskning att cirka 30 minuters intensiv löpträning fyra gånger i veckan bromsade sjukdomens destruktiva effekter.

Förklaringen ligger i mängden tau-protein som finns naturligt i kroppen. Mängden ökar med åldern, men särskilt hos människor med demens är mängden av proteinet extremt hög – och vid löpträning fyra gånger i veckan minskade mängden tau-protein betydligt hos testpersonerna.

Förutom att bromsa utvecklingen av demens kunde man hos de aktiva testpersonerna även se en minskning av stress, ångest och depression – sjukdomar som oftast behandlas med mediciner som ger kraftiga biverkningar. Löpning fungerar alltså som ett bra alternativ till medicin och ger samtidigt massor av energi och ett allmänt välbefinnande.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: