© Istock

Löpning är den bästa medicinen mot demens

Löpning ger inte bara bra konditionsträning. Ny forskning visar att löpning även kan bromsa demens.

18 januari 2016

Demens är en allvarlig sjukdom som tyvärr blir allt vanligare eftersom allt fler blir allt äldre. Men nu visar ny forskning att man faktiskt kan göra en hel del själv för att förebygga den framåtskridande sjukdomen som långsamt tar död på hjärncellerna.

Resultaten från en studie med människor i ett tidigt stadium av demens visade efter bara ett halvt års forskning att cirka 30 minuters intensiv löpträning fyra gånger i veckan bromsade sjukdomens destruktiva effekter.

Förklaringen ligger i mängden tau-protein som finns naturligt i kroppen. Mängden ökar med åldern, men särskilt hos människor med demens är mängden av proteinet extremt hög – och vid löpträning fyra gånger i veckan minskade mängden tau-protein betydligt hos testpersonerna.

Förutom att bromsa utvecklingen av demens kunde man hos de aktiva testpersonerna även se en minskning av stress, ångest och depression – sjukdomar som oftast behandlas med mediciner som ger kraftiga biverkningar. Löpning fungerar alltså som ett bra alternativ till medicin och ger samtidigt massor av energi och ett allmänt välbefinnande.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig