Löp dig till bättre koncentration

Har du svårt för att hålla fokus? Då är lösningen kanske att börja löpträna och komma i bättre form.

25 juni 2019 av Jesper U. Larsen

Om du är bra tränad har du lättare för att hålla mentalt fokus på en uppgift jämfört med om du har dålig kondition.

Det visar en ny spansk studie.

Triatleter slog soffpotatisar

Den vältränade gruppen i studien bestod av 22 triatleter som alla tränade minst åtta timmar i veckan. Den andra gruppen bestod av 20 fysiskt inaktiva personer som var dåligt tränade.

Alla deltagarna placerades framför varsin datorskärm och fick till uppgift att reagera så snabbt som möjligt varje gång en röd cirkel dök upp på skärmen.

Under den timme som testet pågick mätte forskarna testpersonernas hjärnaktivitet med hjälp av elektroder. Resultatet av mätningarna indikerade att triatleterna både var mer uppmärksamma och bättre på att hålla ett konstant fokus på uppgiften. De hade också en snabbare reaktionstid under den första delen av testet.

Flera mentala vinster

Enligt forskarna kan bättre koncentrationsförmåga därmed adderas till den allt längre listan med de mentala vinster som regelbunden motion ger.

Det är bara ett par veckor sedan som en studie visade att hjärnan håller sig yngre om man motionerar. Man undviker helt enkelt att hjärnan krymper med åldern och därmed är det mindre risk att man drabbas av t.ex. minnesförlust och demens.

Source #Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: