© istock

Lär dig mer om naturens egna lyckopiller

Fyra naturliga ämnen som gör dig lycklig och mer välmående

21 september 2020 av Niels Halfdan Hansen & Jesper U. Larsen

Fyra hormoner har ett särskilt positivt inflytande på vårt humör. Se här hur du enkelt och utan recept kan öka mängden av dem och känna mer lycka.

Dopamin

Produceras av binjurarna och små grupper av specialiserade nervceller, särskilt i hjärnan där det fungerar som en så kallad neurotransmitter – ett ämne som låter hjärncellerna kommunicera med varandra. Dopamin kallas för belöningshormonet och spelar en aktiv roll för ett fokuserat beteende och för motivationen. När det frigörs får vi en kick.

Så ökar du produktionen:
● Sov regelbundet och få tillräckligt med sömn.
● Inta aminosyran tyrosin via kyckling, fisk, ägg, avokado, broccoli, spenat och baljväxter som ärter, bönor och linser.
● Meditera.

Oxytocin

Bildas i hypotalamus i hjärnan och är, liksom dopamin, en så kallad neurotransmittor. Det är få av kroppens ämnen som hyllas så mycket som oxytocin, vilket även brukar kallas för kärlekshormonet. En enda dos av det omtyckta hormonet gör oss mer förtroendefulla, empatiska, generösa och samarbetsvilliga.

Så ökar du produktionen:
● Klappa ett husdjur.
● Få en orgasm.
● Krama och kyss din älskade.  

Serotonin

Produceras i huvudsak i tarmsystemet. Hormonet påverkar allt från humör och minne till aptit och matsmältning. Produktionen av serotonin är kopplad till vitamin B6 och den essentiella aminosyran tryptofan. Essentiella aminosyror kan kroppen inte själv producera, och därför måste vi få i oss dem via kosten. Ägg, ost, lax och nötter är bra tryptofan-källor.

Så ökar du produktionen:
● Träna 30 minuter per dag.
● Njut av solen – självklart med måtta.
● Träna yoga.

Endorfin

Produceras i centrala nervsystemet och i hypofysen – en liten körtel stor som ett bär vilken sitter under hjärnan. Endorfiner är kroppens naturliga smärtstillande medicin. De påminner om morfin och systerämnet opium i sin kemiska struktur, och de fungerar på i stort sett samma sätt genom att de påverkar de hjärnceller som normalt skickar signaler om smärta till andra delar av hjärnan.

Så ökar du produktionen:
● Var fysiskt aktiv.
● Ät choklad.
● Få akupunktur. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: