Man som svimmat efter ett maratonlopp
© Scanpix Reuters

Försvagas immunförsvaret av hård träning?

Det har länge florerat rykten om huruvida immunförsvaret är försvagat eller inte efter en hård fysisk ansträngning, t.ex. ett maratonlopp. En brittisk studie har nu avlivat den myten en gång för alla. Se här vad de kom fram till.

4 juni 2019 av Redaktionen

Myt eller sanning?

Det är en myt att risken för att bli sjuk skulle vara större direkt efter en hård fysisk ansträngning. En ny studie från brittiska University of Bath visar att tidigare studier på maratonlöpare indikerar att de ofta överskattar sin egen sjukdomskänsla. 

När man analyserade löparnas saliv kunde man konstatera att färre än en tredjedel av de maratonlöpare som ansåg att de blivit förkylda efter loppet verkligen hade en sjukdom i kroppen. 

Rent statistiskt var risken för att löpare skulle bli sjuka lika stor som för andra människor. Enligt forskarna har löparna kanske varit allergiska eller trott att halsont varit förkylning.

Motion stärker immunförsvaret

En del av myten gällande träning och nedsatt immunförsvar beror på att man har uppmätt en minskning av andelen immunceller i blodet direkt efter en tävling. Studier på råttor visar dock att immuncellerna inte blir färre. 

De söker sig istället till bl.a. lungorna och tarmen för att understödja kroppen där immunförsvaret behöver stärkas. Framtida studier får visa om samma saker sker i människokroppen.

Källor: Frontiers in Immunology og New York Times

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: