Man som tränar med vikter.
© iStock

Få en kropp som en 45-åring när du är 75

Personer som har tränat regelbundet sedan den stora träningsboomen på 70-talet verkar kunna bromsa vissa av kroppens ålderstecken, visar en studie.

3 april 2019 av Redaktionen

Så håller du kroppen ung

Det låter nästan för bra för att vara sant, men en 75-åring kan faktiskt ha ett lika friskt hjärta som en 45-åring och lika starka muskler som en 25-åring. Det gäller dock att se till att träna regelbundet under hela sitt vuxna liv. 

Det visar en ny studie där experter har tittat närmare på några av alla dem som hakade på motionsvågen som drog fram på 70-talet och därefter fortsatte att vara aktiva. 

I studien jämförde forskarna en grupp äldre motionärer med en grupp jämnåriga som inte motionerade, samt en grupp aktiva unga personer i 25-årsåldern. 

Alla deltagare fick göra ett konditionstest på motionscykel, och sedan tog man muskelbiopsier för att bl.a. undersöka antalet kapillärer, dvs. de små blodkärlen runt musklerna som transporterar syret den sista biten ut till muskelcellerna. Ju fler kapillärer, desto mer effektivt tar musklerna upp syret. 

Att de äldre motionärerna var i betydligt bättre fysiskt skick än deras inaktiva jämnåriga var väntat, men förvånansvärt nog matchade seniorerna även de unga motionärerna på vissa parametrar. 

De äldre hade bl.a. ett hjärt-kärlsystem som man normalt ser hos dem som är minst 30 år yngre, medan de hade muskler som 25-åringar

Tränade sju timmar per vecka 

  • Gemensamt för de aktiva seniorerna i studien var att de hade träning som intresse. De hade alla tränat regelbundet sedan 1970-talet – alltså i cirka 50 år – och nu var de 75 år i genomsnitt.
  • De tränade mellan fyra och sex dagar i veckan, vilket blev cirka sju timmars träning i veckan sammanlagt.
  • De ägnade sig åt allt från löpning och cykling till simning. Det verkar alltså inte vara motionsformen som är avgörande, utan att man väljer en träningsform som man tycker är rolig och som därför kan bli till en regelbunden vana.

Källa: Journal of Applied Physiology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: