Man som håller i en kettlebell.

Du kan mycket väl träna med hög puls och därmed förbränna massor av kalorier under styrkepassen. Träna med korta pauser, och gör dynamiska helkroppsövningar, t.ex. kettlebell swings.

© iStock

Därför varierar din puls

Din puls kan variera en hel del från ett träningspass till ett annat trots att du anstränger dig lika mycket. Se här vilka faktorer som påverkar pulsen.

8 april 2019 av Lasse Lyhne

Därför varierar pulsen 

En hel rad faktorer förutom din direkta insats påverkar också pulsen. Här är fem förklaringar till varför din puls varierar. 

1. Du är trött eller småkrasslig 

Om du har sovit dåligt, är mentalt trött efter en lång arbetsdag eller om du inte har återhämtat dig ordentligt efter förra träningspasset, så är det svårt att pressa upp pulsen. Om du är småkrasslig kommer pulsen också att vara högre.

2. Du har nyss börjat 

Räkna med att det tar 5–10 minuter innan pulsen stabiliserar sig och stämmer överens med den verkliga träningsbelastningen. Därefter kommer pulsen att öka gradvis under hela passet trots att tempot är detsamma (cardiac drift).

3. Det är varmt 

Om det är varmt och du dessutom har vätskebrist, så kommer pulsen att vara högre än normalt. Dina pulsvärden kan därför bli onormalt höga när du tränar spinning eller befinner dig i ett varmare klimat. 

4. Du tränar på morgonen 

Om du tränar på morgonen eller sent på kvällen kommer pulsen oftast att vara lägre. Det beror på att kroppens metaboliska system inte är riktigt vaket under dessa tider, och då är det svårt att maxa pulsen.

5. Du testar något nytt 

Om du utövar andra idrotter än du är van vid så är det ofta svårt att få upp pulsen. Det beror dels på att muskelarbetet är ovant och att musklerna därför surnar till innan pulsen ökar, dels på att ett nytt rörelsemönster ställer höga krav på koordinationen. Därför tröttnar hjärnan innan resten av kroppen gör det.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: