Kvinna som äter banan.
© iStock

Bra mat inför morgonpasset

Det är mycket individuellt vad och hur mycket man kan och bör äta inför morgonpasset. En halv banan kan – för vissa – vara fullt tillräckligt inför korta träningspass.

29 augusti 2018 av Martin Kreutzer

Mixa kost och träning på rätt sätt 

Många som tränar upplever att det kan vara svårt att äta innan morgonpasset. Egentligen är det dock rätt enkelt: om du vill slippa magproblem, halsbränna och sura uppstötningar under löprundan eller yogapasset i ottan, så är det bäst att vänta med att äta till efter träningen. 

Du kan självklart också äta ett par timmar före du ska träna, men det kolliderar som regel med antingen nattsömnen eller kravet på att komma till jobbet i tid. 

Många upplever dock att träning på fastande mage kan ge en lite konstig, tom känsla i magen. Upplever du det problemet så bör du äta en halv banan eller en liten brödskiva och dricka ett glas vatten direkt när du kliver upp. Det neutraliserar en del av den magsaft som ligger och bubblar.

Ät en måltid strax innan läggdags kvällen före

Om du planerar att köra ett långt träningspass på morgonen bör du dessutom äta en måltid precis innan du går och lägger dig på kvällen. 

Studier visar att särskilt proteinrika mejeriprodukter passar bra för att ge energi som räcker ända fram till morgonpasset. Ät därför ett par deciliter skyr med rivet äpple och lite nötter, eller en fullkornsrågbrödsmacka med ett par skivor hårdost innan du går och lägger dig. Sedan är du fulladdad inför morgonträningen när du vaknar. 

Efter träningen ska du naturligtvis äta frukost. Den kan du antingen äta hemma eller ta med dig, t.ex. i en ryggsäck, om du utnyttjar restiden till att träna. Alternativt kan det vara bra att alltid ha lite yoghurt och müsli i köket på jobbet, så att du slipper släpa med dig maten. 

Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig